Se mixeaza ouale cu zaharul si untul, apoi se adauga treptat iaurtul. Dupa ce s-a incorporat iaurtul, se adauga faina cernuta si amestecata cu praful de copt.
Formele pentru briose se ung cu unt, se presara faina, se pune cate o lingura mare din compozitia pentru briose, se pun capsune taiate marunt si scurse de zeama, inca o lingura din compozitia pentru briose si cateva fructe deasupra.
Se coc briosele la foc mediu aproximativ 30 de minute (se va face testul cu scobitoarea).
Dupa ce s-au racit, briosele se presara cu zahar pudra.
Ingrediente pentru 2 pizza rotunde (diametrul tavii = 28 cm)
- pentru aluat :
400 g faina
25 g drojdie proaspata
1 cana apa calduta
50 ml ulei
1 lingurita zahar
1 lingurita sare
1 lingurita oregano uscat
Drojdia se dizolva in apa calduta, se adauga zaharul si se lasa cateva minute pana se umfla drojdia. Apoi se adauga drojdia peste faina, se pune sare, ulei, oregano si se framanta aluatul pana nu se mai lipeste de vas (dureaza doar cateva minute). Daca mai este necesar, se adauga apa calduta, pana se obtine un aluat mai tare. Se lasa la crescut la loc caldut, acoperind vasul cu un prosop curat.
Intre timp pregatim celelalte ingrediente :
salam de casa
sos de rosii (se condimenteaza dupa preferinte: chilli, boia iute, pasta de ardei iute, praf de usturoi)
porumb boabe
ciuperci
masline
cascaval ras
rosii
oregano, sare
Aluatul se imparte in 2 parti si fiecare parte se intinde in cate o tava pentru pizza unsa cu putin ulei. Se intinde sosul de rosii (noua ne place sosul picant, de aceea il condimentez cu usturoi, chilli sau pasta de ardei iute), se presara oregano, putina sare(optional), felii de salam, boabe de porumb dulce, ciuperci feliate, cascaval ras, masline si rosii taiate felii.
In imagine se vede portia mea de pizza, fara masline, fiindca mie nu imi plac :)
Se lasa pizza la copt la foc mare 15 - 20 de minute, pana se rumeneste frumos.
Drojdia se dizolva in jumatate de cana de lapte caldut amestecat cu o lingurita de zahar si se lasa sa creasca.
Intre timp, faina cernuta se amesteca cu untura (care trebuie sa fie la temperatura camerei). Faina + untura se vor amesteca cu mainile si se vor faramita cocoloasele formate.
Apoi se adauga drojdia, sarea, oul si lapte cat este necesar pentru a se obtine un aluat elastic, usor de modelat (nu va fi nevoie de prea mult lapte, doar de cateva linguri). Aluatul se framanta bine pana ce se desprinde de pe maini si se lasa la crescut o ora.
Se intinde aluatul sub forma dreptunghiulara (pentru a putea lucra mai usor, am impartit aluatul in 3 parti), se unge cu ou batut, se presara seminte de susan si cascaval ras, se taie fasii si se coc saratelele la foc mediu pana devin aurii.
Saratelele obtinute sunt foarte fragede si vor fi la fel de bune si dupa o saptamana.
Albusurile se bat spuma tare cu zaharul si praful de sare. Galbenusurile se freaca cu laptele, uleiul si esentele si se toarna peste spuma de albusuri. La final se incorporeaza faina cernuta cu praful de copt.
Se toarna compozitia intr-o forma de guguluf / muffin unsa cu unt si tapetata cu faina, pastrandu-se cateva linguri din compozitie, care se va amesteca cu cacaoua cernuta. Compozitia cu cacao se toarna peste cea simpla si se amesteca usor cu o scobitoare, astfel se va obtine efectul marmorat.
Se coace prajitura la foc mediu timp de 25 - 30 de minute. Se va face testul cu scobitoarea.
Dupa ce s-a racit prajitura, se presara zahar pudra si se serveste alaturi de dulceata. Noi am servit cu dulceata de zmeura, ne-a placut foarte - foarte mult acest guguluf aromat.
Albusurile se bat spuma tare cu zaharul, apoi se adauga galbenusurile frecate cu uleiul si laptele. Se amesteca usor cu o lingura de lemn. La final se adauga faina cernuta impreuna cu praful de copt. Se omogenizeaza compozitia si se toarna intr-o forma de tarta unsa cu unt si tapetata cu faina. Se coace blatul la foc mediu pana trece testul cu scobitoarea.
Pentru crema de vanilie :
1 plic crema pentru tarte
150 ml lapte
150 ml frisca lichida
esenta de vanilie
Se mixeaza pudra pentru crema de vanilie cu laptele rece si frisca, se adauga si esenta de vanilie dupa gust.
un borcan mare de compot de piersici
un plic gelatina transparenta
1 banana
100 ml frisca
Blatul racit se insiropeaza cu sucul de la un compot de piersici (am mai indulcit sucul de compot cu 2 linguri de zahar si putina esenta de vanilie), se toarna crema de vanilie peste blat si se aseaza felii de piersici si banane. Se prepara conform instructiunilor de pe ambalaj un plic de gelatina transparenta pentru decor, se toarna peste fructe si dupa ce s-a inchegat, se orneaza tortul cu frisca.
Tortul /tarta se pastreaza la rece pana la servire.