duminică, 27 noiembrie 2011

Nokedli - galuste cu sos


Ingrediente pentru 4 persoane :
  • 500 g faina
  • 2 oua
  • o lingurita sare
  • apa
Faina se amesteca cu sarea, se adauga ouale si apa treptat, pana se obtine o compozitie asemanatoarea celei de clatite, aluatul trebuie sa fie mai gros insa trebuie sa curga.

Intr-un vas mare se pune apa la fiert, se adauga o lingura de sare si cand apa clocoteste, se adauga galustele folosind o lingurita (se vor face galuste marunte) sau se foloseste o ustensila speciala, seamana cu o razatoare care are gauri mici, rotunde ( am sa fac o poza mai tarziu ), astfel putem adauga toata compozitia de odata doar in cateva secunde, nu trebuie sa ne mai chinuim cu lingurita.

Galustele se lasa la fiert cateva minute, pana se ridica la suprafata apei ; se strecoara si se trec sub un jet de apa rece.
Galustele din faina se pot folosi pe post de garnitura pe langa friptura, este suficient sa le trecem prin putin ulei / unt topit si incalzit bine.

Eu am pregatit un sos pentru nokedli, galuste.

Pentru sos, avem nevoie de :
  • o ceapa mare
  • un borcan mic de amestec de legume : morcovi, radacina de pastarnac, patrunjel, telina si frunze de telina si patrunjel, trecute prin masina de tocat carne
  • suc de rosii
  • condimente : sare, piper, mix de condimente 
Ceapa tocata marunt se caleste in putin ulei, se adauga legumele, sucul de rosii si apa cat sa acopere legumele, condimentele, se lasa la fiert la foc mic pana ce se fierb toate ingredientele. 
Apoi, se amesteca sosul obtinut cu galustele si se serveste ca si garnitura.
Noi am servit alaturi de cotlet de porc la tava.

Pofta buna !

Ustensila cu care am facut galustele :

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu