miercuri, 4 ianuarie 2012

Cozonac cu de toate





  • 1 kg faina
  • 200 g zahar
  • 7 galbenusuri
  • esenta de rom
  • esenta de vanilie
  • coaja rasa de lamaie, portocala
  • 1 lingurita sare
  • 450 ml lapte
  • 30 g unt topit
  • 50 g drojdie proaspata 
  • 100 ml ulei 
Drojdia se dizolva in laptele caldut, se adauga 200 g zahar si se amesteca bine.
Faina se cerne intr-un vas incapator, se adauga drojdia dizolvata, untul topit, sarea, esentele, coaja de lamaie si portocala, galbenusurile si se framanta foarte bine aluatul, pana se dezlipeste de pe peretii vasului. 

Apoi, incepem sa adaugam uleiul cate putin si framantam pana se incorporeaza in aluat, uleiul se adauga in 3-4 trepte, framantand bine dupa fiecare data.

Aluatul se pune la dospit intr-un loc caldut, cel putin o ora, pana isi dubleaza volumul.

Ingrediente pentru umplutura :
  • 7 albusuri
  • 25 g cacao
  • 50 g nuca de cocos
  • 150 g zahar
  • esenta de rom, vanilie
  • 100  g nuci macinate
  • 50 g stafide
  • 200 g rahat
+ 1 galbenus de ou si 2 linguri de lapte pentru uns.

Albusurile se bat spuma tare cu zaharul, se adauga : cacaoua, nuca de cocos, nuca, esentele, stafidele si se amesteca usor cu o spatula.

Aluatul dospit se rastoarna pe masa de lucru unsa cu ulei, se imparte in 4 parti egale, fiecare parte se intinde intr-o foaie dreptunghiulara foarte subtire, se pune 1/4 din umplutura, se intinde umplutura si se presara bucati de rahat.

Se ruleaza si se impletesc 2 cate 2. Se modeleaza frumos cozonacii si se aseaza in formele de cozonaci unse cu untura si tapetate cu hartie de copt.

Dupa ce se aseaza in forme, cozonacii se mai lasa la dospit inca 30 de minute, apoi se ung cu galbenusul de ou amestecat cu cele 2 linguri de lapte si se coc in cuptorul preincalzit, la treapta mica ( 2 sau 3 ) cel putin 45 - 60 de minute, pana se rumenesc frumos. 

Se poate incerca daca sunt gata cu ajutorul unui bat de frigarui care se infige in mijlocul cozonacului, daca batul iese curat, atunci cozonacul este gata.

Poza cu sectiunea nu am deaorece cozonacii au fost facuti cadou, dar au fost foarte deliciosi si aromati, cei mai buni cozonaci pe care i-am mancat pana acum, cu umplutura din belsug, nu numai "urme" de nuci, ciocolata, etc.

2 comentarii: