marți, 12 iulie 2011

Tort cu crema de vanilie si dulceata de zmeura






Ingrediente blat :
  • 6 oua
  • 2 linguri apa
  • 12 linguri zahar
  • 10 linguri faina
  • 2 linguri cacao
  • 1/2 plic praf de copt
  • 2 linguri ulei
  • 2 linguri lapte
Albusurile se bat spuma tare cu zaharul si apa.
Galbenusurile se amesteca cu laptele si uleiul si se incorporeaza in spuma de albusuri.
Se adauga faina cernuta impreuna cu praful de copt si cacao si se amesteca usor cu o lingura de lemn.
Compozitia se toarna intr-o forma rotunda unsa cu unt si tapetata cu faina si se coace blatul la foc mediu pana ce trece testul scobitorii ( 30 - 35 minute ).

Ingrediente crema de vanilie :
  • 700 ml lapte
  • 2 plicuri budinca de vanilie
  • esenta de vanilie
  • 8 linguri zahar
  • 300 ml frisca lichida
  • 1 plic gelatina
Praful de budinca se amesteca cu zaharul si cateva linguri de lapte, restul de lapte se pune la fiert si se fierbe o budinca tare, la care se adauga esenta de vanilie.

Gelatina se puna la hidratat in 100 ml apa rece timp de 10 minute, apoi se topeste pe baie de aburi sau la microunde pana se fluidizeaza. Gelatina topita se amesteca cu budinca racorita putin.

Frisca se mixeaza bine, apoi se incorporeaza budinca racita, adaugand cate o lingura deodata.

Blatul racit se taie in 3 parti, fiecare parte se unge cu un strat subtire de dulceata de zmeura.
In forma de tort tapetata cu folie alimentara se aseaza un blat, jumatate din crema, al 2-lea blat, cealalta parte din crema si ultimul blat.
Se lasa tortul la rece pentru cateva ore ( sau cel mai bine peste noapte ), se rastoarna pe un platou si se orneaza cu 100 ml frisca batuta spuma tare.

Blatul pentru tort nu are nevoie de insiropare, aceasta devine foarte neted folosind doar dulceata.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu