joi, 21 februarie 2013

Paine in vas yena


 Astazi am facut cea mai buna paine de casa !
- Reteta aceasta este cea mai reusita pe care am incercat-o pana acum pentru painea de casa.
- Cu un minim de efort vom obtine o paine gustoasa care are coaja subtire si usor crocanta.
- Painea nu este deloc uscata, chiar daca timpul de coacere este de 40 - 50 minute, deoarece se foloseste si capacul vasului yena, in timpul coacerii se va mentine umiditatea.
- Dupa racire, painea se feliaza usor, nu se firimiteaza, se poate vedea si in poze ca nu sunt firimituri, desi nu am scuturat prosopul pe care am feliat painea. 
- Data urmatoare, nu mai ung vasul yena cu unt, painea s-a rumenit mai tare si nu mi-a placut, voi pensula vasul cu apa si voi folosi hartie de copt, am vazut aceasta idee pe un blog special cu paine de casa. 
- A doua zi, painea a fost la fel de gustoasa, moale si s-a feliat perfect.


Ingrediente pentru 1 paine de 750 g :
  • 500 g faina ( am folosit faina Castello de la Lidl, tip 650 )
  • 20 g drojdie proaspata
  • 300 ml apa calduta
  • 1 lingurita cafea zahar
  • 1 lingurita ceai sare
  • 40 ml ulei
Apa calduta se amesteca cu 1 lingurita de zahar, se adauga drojdia proaspata si se lasa sa se dizolve.
Intr-un castron mai mare se cerne faina, se adauga 1 lingurita de sare si drojdia dizolvata in apa.
Se framanta bine aluatul, apoi se adauga uleiul, continuam sa framantam pana se incorporeaza uleiul in aluat.
Se va obtine un aluat neted, nelipisios, catifelat, iar framantatul este o adevarata placere.

Se aseaza aluatul petru paine intr-un vas uns cu putin ulei, se acopera cu un prosop de bucatarie si se lasa la dospit 30 de minute.

Dupe ce aluatul a crescut frumos, se rastoarna pe masa si se da forma painii. 
Nu este nevoie sa folosim nici ulei, nici faina, deoarece aluatul nu este lipicios.

Vasul yena se unge cu putin unt, se aseaza painea in vas, se pensuleaza cu apa si se mai lasa 10 - 15 minute la dospit. Intre timp se aprinde si focul in cuptorul de la aragaz.

Capacul vasului yena se pensuleaza cu apa, se aseaza peste vas si se da painea la cuptor timp de 20 - 25 minute la foc mediu, apoi se ia capacul de pe vas si se mai lasa painea 20 - 25 minute, pana se rumeneste frumos.

 Dupa ce s-a rumenit painea, se scoate vasul din cuptor si se aseaza capacul pentru cateva minute, 2-3 minute sunt suficiente, se vor forma aburi de la caldura si coaja painii va deveni moale.

Se rastoarna painea pe un prosop de bucatarie si se lasa sa se raceasca.

Pofta buna !

5 comentarii:

  1. A iesit minunat, o painica perfecta!! Pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar ca e paine perfecta, sunt foarte multumita de reteta aceasta. Iti doresc week-end placut!

      Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  3. buna, blogul tau a fost nominalizat la Liebster Award:http://bucatarie-usoara.blogspot.ro/2013/02/nominalizare-liebster-award.html

    RăspundețiȘtergere
  4. o paine de nota 10. cred ca o sa imprumut si eu ideea de la tine!!!

    RăspundețiȘtergere