miercuri, 30 noiembrie 2011

Prajitura Kinder Delice

Ingrediente blat ( pentru 2 foi, tava 30 / 40 cm ) :
  • 8 oua
  • 160 g zahar
  • 2 lingurite zahar vanilat
  • 4 linguri gris macinat
  • 4 linguri cacao
  • 4 linguri faina
  • 4 linguri miere
  • 2 lingurite praf de copt
  • 40 ml lapte
  • 200 ml ulei
  • un praf de sare
Galbenusurile se mixeaza cu zaharul si zaharul vanilat, se adauga laptele, uleiul , mierea si se amesteca bine.
Apoi se adauga faina, grisul macinat, cacaoa si praful de copt si se omogenizeaza.
La final adaugam albusurile batute spuma, se amesteca usor cu o spatula si din compozitia obtinuta se coc 2 foi in tava unsa cu unt si tapetata cu faina, sau se poate folosi hartie de copt.

Crema cu lapte praf :
  • 100 g lapte praf
  • 2 linguri zahar
  • 40 g unt
  • 3 linguri miere
  • esenta de vanilie
  • 200 ml frisca
Laptele praf se amesteca cu zaharul, untul topit, esenta de vanilie si mierea. Amestecam bine pana ce dispar toate cocoloasele.
Frisca se bate spuma tare, se adauga pasta din lapte praf si se mixeaza in continuare pana se obtine o crema tare. Daca considerati ca nu este suficient de tare, se poate adauga si 10 g de gelatina hidratata in 100 ml apa rece. Eu nu am pus gelatina si crema a fost suficient de tare pentru ca prajitura sa poata fi feliata a doua zi.

Ingrediente glazura :
  • 100 g ciocolata de menaj
  • 50 g unt
  • 2 linguri ulei
  • 2 linguri apa
  • 1 lingura zahar pudra
Toate ingredientele se pun intr-un vas si se topesc pe baie de aburi.
Se pune prima foaie de blat, intreaga cantitate de crema, al 2-lea blat si peste acesta se toarna glazura.
Prajitura se tine la rece peste noapte si apoi se feliaza.

duminică, 27 noiembrie 2011

Nokedli - galuste cu sos


Ingrediente pentru 4 persoane :
  • 500 g faina
  • 2 oua
  • o lingurita sare
  • apa
Faina se amesteca cu sarea, se adauga ouale si apa treptat, pana se obtine o compozitie asemanatoarea celei de clatite, aluatul trebuie sa fie mai gros insa trebuie sa curga.

Intr-un vas mare se pune apa la fiert, se adauga o lingura de sare si cand apa clocoteste, se adauga galustele folosind o lingurita (se vor face galuste marunte) sau se foloseste o ustensila speciala, seamana cu o razatoare care are gauri mici, rotunde ( am sa fac o poza mai tarziu ), astfel putem adauga toata compozitia de odata doar in cateva secunde, nu trebuie sa ne mai chinuim cu lingurita.

Galustele se lasa la fiert cateva minute, pana se ridica la suprafata apei ; se strecoara si se trec sub un jet de apa rece.
Galustele din faina se pot folosi pe post de garnitura pe langa friptura, este suficient sa le trecem prin putin ulei / unt topit si incalzit bine.

Eu am pregatit un sos pentru nokedli, galuste.

Pentru sos, avem nevoie de :
  • o ceapa mare
  • un borcan mic de amestec de legume : morcovi, radacina de pastarnac, patrunjel, telina si frunze de telina si patrunjel, trecute prin masina de tocat carne
  • suc de rosii
  • condimente : sare, piper, mix de condimente 
Ceapa tocata marunt se caleste in putin ulei, se adauga legumele, sucul de rosii si apa cat sa acopere legumele, condimentele, se lasa la fiert la foc mic pana ce se fierb toate ingredientele. 
Apoi, se amesteca sosul obtinut cu galustele si se serveste ca si garnitura.
Noi am servit alaturi de cotlet de porc la tava.

Pofta buna !

Ustensila cu care am facut galustele :

marți, 22 noiembrie 2011

Tort cu mere



Ingrediente :
  • 125 g unt
  • 125 g zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • un praf de sare
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 3 oua
  • 200 g faina
  • 1/2 plic praf de copt
  • 2 linguri lapte
  • mere
  • zahar pudra sau frisca pentru ornat
  • 2 linguri dulceata de caise
Untul moale se mixeaza cu zaharul, apoi se adauga: sarea, coaja rasa de lamaie, zaharul vanilat, se adauga pe rand ouale mixand bine dupa fiecare, laptele si la final faina amestecata cu praful de copt.

Compozitia obtinuta se toarna intr-o forma rotunda cu diametrul de 26 cm, unsa cu unt si tapetata cu faina.
Peste aluat se aseaza jumatati de mere curatate si crestate cu un cutit bine ascutit.
Se coace tortul la foc mediu pana ce trece testul cu scobitoarea, aproximativ 30 de minute.

Se poate servi simplu, presarat cu zahar pudra sau ornat cu frisca.
Conform retetei originale, tortul fierbinte se unge cu cele 2 linguri de dulceata amestecata cu 1-2 linguri de apa fierbinte.

Dupa ce s-a racit tortul, l-am pudrat cu zahar praf, dar nu am apucat sa si pozez :)

                      

joi, 17 noiembrie 2011

Prajitura Fanta



Ingrediente blat :
  • 6 oua
  • 6 linguri faina
  • 6 linguri zahar
  • 1 lingurita praf de copt
  • 90 ml ulei
Albusurile se bat spuma tare cu zaharul, se adauga galbenusurile amestecate cu uleiul, la final se incorporeaza faina amestecata - cernuta cu praful de copt.
Compozitia se toarna intr-o tava mare ( 30 / 40 cm ) unsa cu unt si tapetata cu faina si se coace blatul la foc mediu (treapta 3 din 8) pana ce trece testul cu scobitoarea.

Pentru crema 1 avem nevoie de :
  • 500 g branza de vaci ( branza trebuie sa fie mai uscata )
  • 100 g zahar pudra
  • 400 ml frisca lichida
Frisca se bate spuma tare. Branza de vaci se mixeaza cu zaharul pudra, apoi se incorporeaza in frisca batuta spuma. 
Se pot adauga si 2 pliculete de zahar vanilat.
Crema se intinde peste blatul racit si prajitura se tine la rece pana ce pregatim crema 2.

Ingrediente crema 2 :
  • 750 ml suc Fanta
  • 2 plicuri budinca de vanilie
  • 3-4 linguri de zahar
Praful pentru budinca se  amesteca cu zaharul si cateva linguri de suc. Restul de Fanta se pune la fiert si se fierbe budinca de vanilie. Se lasa putin sa se racoreasca, apoi, cat este inca fluida, se toarna peste crema 1.

Se da prajitura la rece cateva ore, sau peste noapte, apoi se feliaza cu un cutit ascutit, tinut cateva minute in apa calda.

Tort de ciocolata cu trandafiri albi






O tentativa de tort cu etaj ... mai am mult de lucru :)
Tort cu crema de ciocolata, ornat cu ciocolata rasa, glazura de ciocolata si bombonele de ciocolata .
Trandafirii sunt din pasta de zahar.

sâmbătă, 12 noiembrie 2011

Chec marmorat cu stafide



Ingrediente pentru 2 bucati :
  • 8 oua
  • 4 linguri ulei
  • 1 plic praf de copt
  • 4 linguri lapte
  • 12 linguri zahar
  • 12 linguri faina
  • un praf de sare
  • 1 lingura cacao
  • esenta de vanilie
  • 50 g stafide
Albusurile se bat spuma tare cu zaharul si sarea.
Galbenusurile se amesteca cu laptele si uleiul si se toarna peste spuma de albusuri. Se adauga faina cernuta si amestecata cu praful de copt si se amesteca pana ce dispar toate cocoloasele.

Aluatul se imparte in 2, in jumatate se pune cacao si in cealalta jumatate esenta de vanilie.

Formele pentru chec se ung cu unt si se tapeteaza cu faina, sau se pune hartie de copt, se toarna un strat din compozitia galbena, se pun cateva linguri din compozitia cu cacao, se presara stafide si se amesteca usor cu o scobitoare sau bat pentru frigarui, se pune din nou compozitie galbena si apoi cu cacao.

Checul se coace la foc mic, treapta 3 din 8 la aragaz, pana ce trece testul cu scobitoarea.

vineri, 11 noiembrie 2011

Tagliatelle cu oua




Ingrediente pentru 2 portii :
  • paste tagliatelle
  • 4 oua
  • cateva linguri de lapte
  • ulei 
  • sare, piper
  • patrunjel verde
Pastele se fierb in apa cu sare, se trec printr-un jet de apa rece si se scurg de apa.
Se pun cateva linguri de ulei la incins, se adauga pastele fierte si se amesteca cateva minute pana ce se incalzesc pastele.

Ouale se bat usor cu laptele, ca si pentru omleta, se condimenteaza cu sare si piper si se toarna peste paste, se amesteca usor, la foc mic, pana se incheaga ouale.

Inainte de servire, se presara patrunjel verde tocat marunt.

Pofta buna !

Tort printesa




Prima incercare de a realiza un tort printesa, rochita printesei este cam simpla, avand in vedere ca ajutorul meu, printesa mea de 2 ani si 9 luni, nu a mai avut rabdare sa ornam tortul, totusi, inceputul este promitator :)

Tortul este din piscoturi, crema diplomat cu bucati de kiwi si banane, imbracat in pasta de zahar.

joi, 10 noiembrie 2011

Prajitura Rumba





Ingrediente blat ( pt. tava 30 / 40 cm ) :
  • 8 albusuri
  • 1 cana zahar
  • 3/4 cana faina
  • 1/2 plic praf de copt
  • 2 cani amestec de : stafide, nuci si bucati de rahat
Albusurile se bat spuma tare cu zaharul, se adauga praful de copt si faina cernuta. Se amesteca usor cu paleta, apoi se incorporeaza stafidele, nucile maruntite ( eu le-am prajit putin inainte ) si rahatul taiat cubulete. 
Se toarna compozitia in tava unsa cu unt si tapetata cu faina si se coace in cuptorul preincalzit,  treapta 3 din 8 ( la aragaz ) timp de 30 de minute, pana ce trece testul cu scobitoarea.

Intre timp, se prepara crema din :
  • 8 galbenusuri
  • 3/4 cana zahar pudra
  • 1 lingura faina
  • 100 ml lapte
  • esenta de vanilie
  • 250 g unt
 Galbenusurile se amesteca cu zaharul pudra, faina si laptele, se pune crema la fiert pe baie de aburi si se fierbe pana se ingroasa ca si o budinca.
Se raceste crema si se incorporeaza in untul frecat spuma. 
La final se adauga si esenta de vanilie.

Pentru asamblare mai avem nevoie de 2 foi mari de napolitana : se pune o foaie de napolitana, se unge cu un strat subtire de crema, se pune blatul racit, crema si a 2-a foaie de napolitana. 

Prajitura se tine la rece timp de cateva ore sau peste noapte si apoi, se feliaza cu un cutit bine ascutit.


sâmbătă, 5 noiembrie 2011

Paste tagliatelle cu sos alb



Cantitatile sunt orientative si se modifica in functie de numarul de persoane pentru care gatiti.

Ingrediente ( pentru 2 portii ) :
  • paste tagliatelle ( nu am cantarit )
  • 1 ceapa mica
  • sunca presata 
  • ciuperci ( aproximativ 300 g )
  • ulei
  • lapte
  • faina
  • branza topita ( la tub )
  • sare, piper
Pastele se fierb in apa cu putina sare, se spala in apa rece si se strecoara.
Pentru sosul alb : ceapa se curata si se toaca marunt, se pune la calit in putin ulei. 
Se adauga ciupercile taiate felii subtiri si se calesc impreuna pana ce scade sucul lasat de ciuperci.
Adaugam sunca taiata fasii subtiri, condimentam cu sare si piper si lasam la foc mic pana sunt gata ciupercile.
 Punem lapte peste ceapa+ ciuperci ( in functie de cat de mult sos vrem sa obtinem ), eu am adaugat o cana de lapte si jumatate de tub de branza topita ( 60 grame ), lasam sa dea in clocot.
Amestecam faina cu putin lapte ( am pus o lingura mare de faina la 1 cana de lapte ) si turnam peste sos amestecand continuu. Lasam la fiert pana se ingroasa sosul.
Potrivim gustul cu sare si piper, adaugam pastele si mai lasam sa dea un clocot.
La final presaram patrunjel tocat.

Pofta buna !