sâmbătă, 30 iulie 2011

Foi de napolitane cu ciocolata





Ingrediente :
  • 1 pachet mare de foi de napolitane
  • 500 g zahar
  • 150 ml apa
  • 125 g unt
  • 50 g cacao
  • aprox: 300 - 350 g lapte praf
Zaharul, apa, untul si cacaoua se pun la foc mic si se lasa la fiert pana ce se topeste zaharul.
Se adauga treptat laptele praf ( daca sunt cocoloase in laptele praf atunci se poate cerne ), se amesteca energic pana se obtine o crema de ciocolata fluida si fara cocoloase.

Se intinde cate un strat subtire de crema peste fiecare foaie de napolitana, se preseaza bine si se lasa 1-2 ore sa se intareasca ciocolata, apoi se poate felia.


marți, 12 iulie 2011

Inghetata in straturi - Parfait







Ingrediente :
  • 6 oua
  • 300 g zahar
  • 500 ml lapte
  • 500 ml frisca
  • 2 linguri faina
  • 2 lingurite cafea ness
  • 4 pliculete zahar vanilat ( sau esenta de vanilie )
Galbenusurile se amesteca cu zaharul, faina si cateva linguri de lapte, pana se distrug toate cocoloasele. Restul de lapte se pune la fiert si cand incepe sa fiarba, se toarna compozitia de galbenusuri si se amesteca cu telul pana obtinem o compozitie groasa ca si o budinca. Se imparte crema in 3 parti egale, in 3 vase. Se lasa sa se racoareasca putin, apoi se adauga pe rand :
  1. in primul vas : cafeaua ness dizolvata intr-o lingura de apa calda
  2. in al 2-lea vas : cacaoua amestecata cu apa
  3. in al 3-lea vas : zaharul vanilat si esenta de vanilie
Frisca se bate spuma tare, separat se bat si albusurile. Cele 2 se amesteca usor si se impart in 3 parti, cate o parte pentru fiecare fel de inghetata.

Dupa ce cremele s-au racit, se incorporeaza pe rand amestecul de spuma de albusuri + frisca.
Cele 3 feluri de inghetate se repartizeaza in pahare /caserole pentru inghetata, punand un strat din fiecare fel.

Dupa cateva ore de stat la congelator, se poate servi o inghetata cremoasa, delicioasa si fara ace de gheata.

Inghetata se poate monta si intr-o forma de tort tapetata cu folie alimentara, obtinandu-se un tort de inghetata.

Tort cu crema de vanilie si dulceata de zmeura






Ingrediente blat :
  • 6 oua
  • 2 linguri apa
  • 12 linguri zahar
  • 10 linguri faina
  • 2 linguri cacao
  • 1/2 plic praf de copt
  • 2 linguri ulei
  • 2 linguri lapte
Albusurile se bat spuma tare cu zaharul si apa.
Galbenusurile se amesteca cu laptele si uleiul si se incorporeaza in spuma de albusuri.
Se adauga faina cernuta impreuna cu praful de copt si cacao si se amesteca usor cu o lingura de lemn.
Compozitia se toarna intr-o forma rotunda unsa cu unt si tapetata cu faina si se coace blatul la foc mediu pana ce trece testul scobitorii ( 30 - 35 minute ).

Ingrediente crema de vanilie :
  • 700 ml lapte
  • 2 plicuri budinca de vanilie
  • esenta de vanilie
  • 8 linguri zahar
  • 300 ml frisca lichida
  • 1 plic gelatina
Praful de budinca se amesteca cu zaharul si cateva linguri de lapte, restul de lapte se pune la fiert si se fierbe o budinca tare, la care se adauga esenta de vanilie.

Gelatina se puna la hidratat in 100 ml apa rece timp de 10 minute, apoi se topeste pe baie de aburi sau la microunde pana se fluidizeaza. Gelatina topita se amesteca cu budinca racorita putin.

Frisca se mixeaza bine, apoi se incorporeaza budinca racita, adaugand cate o lingura deodata.

Blatul racit se taie in 3 parti, fiecare parte se unge cu un strat subtire de dulceata de zmeura.
In forma de tort tapetata cu folie alimentara se aseaza un blat, jumatate din crema, al 2-lea blat, cealalta parte din crema si ultimul blat.
Se lasa tortul la rece pentru cateva ore ( sau cel mai bine peste noapte ), se rastoarna pe un platou si se orneaza cu 100 ml frisca batuta spuma tare.

Blatul pentru tort nu are nevoie de insiropare, aceasta devine foarte neted folosind doar dulceata.


sâmbătă, 2 iulie 2011

Tort de ciocolata







Ingrediente blat :
  • 6 oua
  • 12 linguri zahar
  • 2 linguri apa
  • 10 linguri faina
  • 2 linguri cacao
  • 1/2 plic praf de copt
  • 2 linguri lapte rece
  • 2 linguri ulei
Albusurile se bat spuma tare cu apa si zaharul.
Galbenusurile se amesteca cu uleiul si laptele, apoi se toarna peste spuma de albusuri.
La final se incorporeaza faina cernuta impreuna cu praful de copt si cacaou.


Se toarna compozitia intr-o forma rotunda cu diametrul de 26 cm, unsa cu unt si tapetata cu faina si se coace blatul la foc mediu pana ce trece testul cu scobitoarea ( aprox. 30 de minute ).

Pentru insiropat blatul : 3 linguri de zahar se caramelizeaza si se stinge cu o cana de apa, se lasa sa se topeasca caramelul, apoi se adauga esenta de rom.

Pentru crema :
  • 4 oua
  • 12 linguri zahar
  • 250 g unt
  • 3 linguri cacao
Ouale intregi se mixeaza cu zaharul pana ce aceasta se topeste.
Vasul se pune pe foc mic si se amesteca cu telul pana se ingroasa compozitia ca si o budinca.
Se poate lasa sa se prinda putin de fundul vasului, astfel crema va avea o usoara aroma de caramel.
Se lasa crema sa se raceasca, apoi se amesteca cu 3 linguri de cacao cernute.


Untul se topeste la microunde timp de 20 de secunde ( sa ajunga la temperatura camerei ), apoi se adauga crema de oua, cate o lingura o data, mixand bine, pana ce obtinem o crema pufoasa.

Blatul se taie in 3 parti, se insiropeaza bine si se umple cu crema de ciocolata.

Pentru glazura am folosit :
  • 150 g ciocolata de menaj
  • 1 lingura de ulei
Ciocolata taiata bucati foarte mici am amestecat-o cu uleiul si am topit glazura in cuptorul cu microunde.

Tortul se orneaza cu glazura de ciocolata si se lasa la frigider cateva ore inainte de servire.


Ciorba de perisoare


Ingrediente pentru supa ( 4 litri ) :
  • 1 ceapa mare
  • 2 morcovi mari
  • radacina de pastarnac
  • radacina de patrunjel
  • o jumatate de radacina de telina
  • o capatana usturoi
  • sare, piper, delikat
  • 1 cartof
  • o legatura marar verde
  • o legatura patrunjel verde
  • putin ulei
  • o lingurita marar uscat
  • frunze de leustean
  • frunze de telina
  • o frunza de dafin
  • 2 galbenusuri de ou
  • 300 g smantana
Ingrediente pentru perisoare :
  • 500 g carne tocata de porc
  • 2 oua
  • 1 ceapa mica
  • 100 g gris
  • 1 lingurita boia
  • sare, piper
Pentru supa de legume : ceapa se curata, se toaca marunt si se caleste in putin ulei. Se adauga legumele date pe razatoarea mare : morcovi, cartof, telina, patrunjel, pastarnac si se calesc impreuna cateva minute. Se adauga apa ( aprox. 4 litri ), se pun frunzele de patrunjel si marar verde tocate marunt, frunzele de telina si leustean, se condimenteaza cu sare, piper, delikat si se lasa la fiert pana ce legumele devin moi.

Intre timp se prepara perisoarele : ceapa tocata marunt se caleste in putin ulei, apoi se amesteca cu celelalte ingrediente : carnea tocata, grisul, sare, piper, boia de ardei dulce si ouale.
Se amesteca bine si se lasa sa se intareasca putin compozitia.


Se formeaza perisoarele cu mainile umezite, de marimea unei visine si se adauga in supa impreuna cu : mararul uscat, foaia de dafin si usturoiul zdrobit marunt.

Se lasa la fiert pana ce se fierb perisoarele ( 20 - 25 de minute ), apoi se opreste focul si se adauga galbenusurile amestecate bine cu smantana.
Se pune un polonic de supa peste smantana + galbenusuri, se amesteca bine si se mai adauga treptat supa pana ce amestecul si supa din oala ajung la aceeasi temperatura, apoi se toarna amestecul de smantana si galbenusuri peste supa.


Se serveste cu patrunjel proaspat tocat marunt!

Pofta buna!

Trandafiri si frunze ( pasta de lapte praf )




Trandafiri si frunze din pasta de lapte praf pentru un tort.
Am folosit doar o lingura si o punga de unica folosinta ( fara ustensile speciale ), si aceasta e rezultatul.