marți, 23 februarie 2010

Macaroane cu branza sarata



Ingrediente:
- 500 g macaroane
- 300 g branza proaspata de vaci
- 200 g branza feta ( sau telemea )
- 100 g cascaval ras
- 2 oua
- 100 g costita afumata
- 2 rosii
- masline
- 1 lingura de pesmet

Mod de preparare

Am fiert pastele conform instructiunilor de pe ambalaj.
Intre timp am pregatit crema de branza: am sfarmat branza de vaci si branza feta ( telemeaua se da pe razatoare ), am adaugat cele 2 oua si am amestecat bine ( se poate folosi si mixerul ). Nu am mai adaugat sare deoarece branza feta era suficient de sarata.
O tava sau vas yena se unge cu unt si se presara pesmetul.
Am pus in tava pastele amestecate cu crema de branza, peste macaroane am pus un strat de costita afumata taiata cubulete, a urmat un strat de felii de rosii si am acoperit totul cu cascavalul ras, am pus si cateva masline (mai mult pentru aspect).
Am lasat tava la cuptor, la foc mare, pana cand cascavalul s-a rumenit frumos.
Dupe ce s-a mai racit, am taiat frumos bucati de paste, noi am servit simplu dar se poate si cu putina smantana.
Pofta buna!



Prajitura Milck Schnitte


O prajitura deosebit de gustoasa pe care acum am facut-o pentru prima data dar a intrat deja pe lista prajiturilor favorite ale familiei.
Este mult de lucru cu aceasta prajitura dar merita tot efortul!

Am realizat prajitura Milck Schnitte in 3 etape.

Etapa 1 : prepararea laptelui condensat
Lapte condensat se poate cumpara direct din magazine, eu nu am gasit, asa ca am preparat singura dupa urmatoarea reteta:

- 130 g lapte praf
- 2 linguri zahar
- 60 g unt
- 3 linguri miere
- 1 fiola esenta de vanilie
- 75 ml apa fierbine

Procedura este cat se poate de simpla: intr-un bol am pus zaharul, mierea, esenta de vanilie, untul taiat cubulete mici ( este indicat sa folosim unt la temperatura camerei ) si am turnat apa fierbinte, am amestecat bine si am adaugat si laptele praf, am amestecat din nou pana la omogenizare, si cam atat.


Laptele condensat obtinut ( 300 g ) l-am turnat intr-o caserola si l-am pastrat la frigider pana cand am avut nevoie de el. Eu am pregatit laptele condensat cu o zi inainte de a face prajitura.


Etapa 2: am copt foile
Ingrediente pentru 2 foi ( am folosit tava mare de 30X40 cm ) :

- 8 oua
- 160 g zahar
- 2 plicuri zahar vanilat
- 4 linguri gris
- 4 linguri faina
- 4 linguri cacao
- 4 linguri miere
- 1 plic praf de copt
- 40 ml lapte
- 200 ml ulei

Pentru inceput am separat albusurile de galbenusuri. Galbenusurile le-am mixat bine cu zaharul si zaharul vanilat. Apoi am adaugat uleiul, am mixat din nou, laptele si mierea, mixat din nou, au urmat faina + praful de copt + cacao + grisul am amestecat foarte bine sa nu ramana cocoloase. Albusurile le-am batut spuma, spuma obtinuta am pus-o peste compozitia de mai sus si am amestecat usor cu o lingura de lemn pana la omogenizare.
Din compozitia obtinuta am copt 2 blaturi : am turnat jumatate din compozitie in tava unsa si tapetata cu hartie de copt si am copt blatul aproximativ 15 minute la foc mediu.
Dupa ce am copt si celalalt blat, m-am apucat de urmatoarea etapa.

Etapa 3: crema de lapte

Ingrediente:
- 300 g lapte condensat
- 200 ml frisca
- 100 ml lapte
- 1 plic gelatina
- 6 linguri apa rece
- 3 linguri miere
- 1 fiola esenta de vanilie

Am lasat gelatina sa se hidrateze in apa rece, am amestecat 50 ml lapte cu laptele condensat, iar restul de 50 ml de lapte l-am pus la incalzit pe foc mic, cand s-a incalzit am adaugat gelatina si am amestecat pana s-a topit gelatina ( nu se lasa sa fiarba deoarece se strica gelatina) .
Am amestecat laptele condensat cu mierea si cu gelatina dizolvata.
Separat am batut frisca pana am obtinut o spuma tare, apoi am amestecat cele 2 compozitii: laptele condensat+gelatina cu frisca. Am obtinut o crema tare, pufoasa, foarte buna si gustoasa.
Am lasat la rece vreo jumatate de ora dupa care am umplut foile cu crema de lapte.
Aceasta crema se poate folosi si pentru torturi, am sa incerc si alte variante.

Deasupra am pregatit o glazura de ciocolata ( desi reteta originala nu prevede glazura, mie mi s-a parut ca se potriveste, si nu m-am inselat ).
Glazura de ciocolata:

- 200 g ciocolata neagra
- 100 g unt
- 3 linguri ulei
- 3 linguri apa
- 1 lingura zahar pudra

Am pus toate ingredientele intr-un bol si le-am topit pe baie de apa, apoi am lasat la racit vreo 15-20 de minute amestecand din cand in cand, pana am obtinut o glazura pe care am putut sa o intind deasupra prajiturii.
Cel mai bine am putut felia prajitura cu un cutit foarte ascutit si umezit.

Prajitura a fost nemaipomenit de buna si bineinteles ca cei care au gustat o felie au crezut ca este cumparata de la cofetarie, iar cand au aflat adevarul: mi-au cerut reteta.


Reteta pentru prajitura Milck Schnitte am gasit-o pe mai multe bloguri, mi-a placut cel mai mult varianta de pe blogul: doisiunsfertlamasa.blogspot.com , am adaptat cantitatile ingredientelor blatului pentru tava mea.


duminică, 21 februarie 2010

Aperitive asortate

Aperitivele nu pot lipsi de la niciun eveniment.
Aperitivele mele favorite sunt urmatoarele:


Oua umplute.


Se fierb ouale 20 de minute, se curata si se taie in doua. Galbenusurile le-am trecut printr-o sita, am amestecat galbenusurile cu cateva linguri de maioneza, sare si am umplut jumatatile de albusuri cu pasta obtinuta. Am ornat cu maioneza, ardei rosu si patrunjel proaspat.

Rosii umplute cu branza.

Am mixat branza proaspata de vaci cu : jumatate de tub de branza topita, marar tocat marunt si am condimentat cu sare si piper.

Masline


Oua umplute, cascaval feliat si pastrama afumata feliata.

Rosii umplute cu crema de branza si cascaval feliat.


Snitele si chiftele


Rulada de cascaval, rulada de sunca presata ( am umplut feliile de sunca presata cu crema de branza "korozott" ) si snitele.

Salata de ciuperci.

Am folosit ciuperci proaspete pe care le-am curatat, le-am taiat bucati mai mari si le-am fiert in apa cu putina sare. Apoi le-am tocat marunt si le-am amestecat cu maioneza, usturoi pisat. Am condimentat cu sare si piper.


Ciocolata de casa


Ingrediente:
- 250 g lapte praf
- 500 g zahar
- 100 ml lapte
- 50 g unt
- 2 linguri cu varf cacao

Mod de preparare

Am pus intr-o cratita: zaharul, laptele, untul si cacaoua. Am lasat sa fiarba cateva minute, apoi crema fierbinte am turnat-o peste laptele praf.
Am amestecat pana s-a omogenizat si am turnat compozitia intr-o punga ( am folosit o punga mai groasa ).
Am intins ciocolata intr-un strat uniform si dupa ce s-a racit am crestat ciocolata cu ajutorul unui cutit, dupa cateva ore ciocolata s-a intarit si am putut sa o rup bucatele ( dupa modelul imprimat ).






joi, 18 februarie 2010

Rulada de cascaval



Ingrediente:
- 300 g cascaval
- 100 g unt
- sare, piper

Umplutura:
- 500 g branza dulce de vaci
- 1/2 ardei gras rosu
- 1/2 ardei gras verde
- 100 g sunca presata
- piper

Mod de preparare

Am ras cascavalul pe razatoarea mica, am adaugat putina sare si untul taiat cubulete mici si am framantat cu mana un aluat maleabil.



Pentru umplutura: am taiat marunt ardeii si sunca presata, branza am condimentat-o cu sare si piper si am mixat-o bine. Apoi am adaugat ardeii si sunca si am amestecat bine cu o lingura de lemn.




Aluatul obtinut din cascaval l-am intins pe o folie alimentara sub forma dreptunghiulara, grosimea era aproximativ de 0,5 cm. Cel mai bine am putut intinde cu mana, am incercat si cu sucitorul dar s-a lipit aluatul.
Peste acest aluat am intins cu lingura compozitia de branza, am rulat cu ajutorul foliei si am pus rulada de cascaval in frigider pana la momentul servirii. Eu am lasat rulada la frigider pana a doua zi, cand am putut sa o tai felii cu ajutorul unui cutit umezit.


Rulada de cascaval este un aperitiv foarte gustos si arata nemaipomenit de bine!


Reteta am gasit-o pe urmatorul site:

http://gourmandine.ro

miercuri, 17 februarie 2010

Tort Anamaria


Un tort special pentru o fetita deosebita!

Ingrediente:
1) pentru blat :
- 8 oua
- 14 linguri de zahar
- 14 linguri faina
- 6 linguri de apa
- 1 praf de copt
- 2 linguri cacao
2) pentru crema:
- 250 ml lapte
- 3 linguri de zahar
- 4 oua
- 1 lingura faina
- 700 ml frisca
- 2 plicuri gelatina
- 300 g ciocolata alba
- 100 g ciocolata neagra
- 1 plic intaritor de frisca
3) pentru insiropat:
- 150 ml apa
- 1 lingura zahar
- 2 lingurite esenta de rom
4) pentru ornat:
- 300 ml frisca
- 1 lingura cacao
- 2 linguri apa calda

Mod de preparare

Am inceput cu blatul. Se separa ouale, albusurile se bat spuma tare adaugand si apa, am adaugat zaharul pe rand mixand in continuare pana s-a topit zaharul, au urmat galbenusurile si la final faina, praful de copt si cacaou amestecate si cernute. Am amestecat usor cu o lingura de lemn si am turnat compozitia intr-o tava dreptunghiulara de dimensiunea 30 x 40 cm, am lasat la copt la foc mic 1 ora, treapta 2-3 din 8, se face testul cu scobitoarea.

Pentru crema: ciocolata alba am dat-o pe razatoarea mica ( 100 g de ciocolata a fost cu alune, s-a simtit gustul alunelor in crema ), iar gelatina am dizolvat-o in 50 ml apa rece si am lasat-o sa se umfle pana ce am fiert crema urmatoare: am separat ouale si galbenusurile le-am amestecat cu faina, zaharul si laptele si am pus crema pe baie de apa, am amestecat continuu pana s-a ingrosat ca si o budinca. Cand s-a ingrosat crema am oprit focul si am adaugat gelatina, am amestecat usor pana s-a topit gelatina, apoi am adaugat ciocolata alba rasa si am amestecat pana la uniformizare. Am dat crema la racit.
Am batut frisca spuma tare cu intaritorul de frisca, am adaugat ciocolata neagra rasa si am amestecat usor. Apoi am adaugat crema fiarta racita si am amestecat din nou cu o lingura de lemn si la final am adaugat si cele 4 albusuri batute spuma tare. Toate acestea le-am amestecat intr-un bol de 7 litri ca sa aiba loc crema, si pot sa va spun ca bolul era aproape plin cu crema.

Am taiat blatul in 2 , l-am insiropat si am pus crema. Am ornat tortul cu 300 ml frisca batuta spuma tare cu amestecul obtinut din : 2 linguri de apa calduta si 1 lingura cacao.
Am pus tortul in frigider pana la momentul servirii.

Crema este foarte buna, se intareste foarte frumos de la gelatina si arata nemaipomenit de bine.
Pentru un tort mai mic ajunge jumatate din cantitatea de crema.

LA MULTI ANI ANAMARIA!

Si o poza cu sectiunea :
Si un tort cu crema de nuca din partea bunicii :

Foarte, foarte delicios...



miercuri, 10 februarie 2010

Ficatei de pui cu sos



Ingrediente:
- o tavita ficatei de pui ( 500 g )
- o ceapa mare
- jumatate de cana de bulion
-jumatate de borcan ghiveci de legume
- 3 catei de usturoi
- sare, piper, delikat
- ulei pentru prajit
- o lingura faina

Mod de preparare

Am spalat ficateii de pui in mai multe ape, pana cand apa a ramas curata. Am taiat ficateii in bucati potrivit de mari. Am pus ficateii in lapte pentru jumatate de ora, astfel ficateii vor fi foarte curati si vor ramane foarte moi dupa preparare,
Dupa ce am pregatit ficateii de pui, am pus ceapa taiata marunt la calit in putin ulei. Dupa ce s-a calit ceapa am adaugat ficateii, bulionul, ghiveciul de legume ( contine ceapa, rosii si ardei ) si o cana de apa. Am lasat la fiarba pana ce s-au facut ficateii, apoi am adaugat condimentele si usturoiul tocat si am ingrosat cu faina amestecata cu putina apa. Am mai lasat sa dea un clocot si sunt gata ficateii cu sos.
Foarte deliciosi alaturi de pireu de cartofi si muraturi.

Pulpe de pui cu usturoi



Ingrediente:
- o tavita pulpe de pui ( 600 - 700 g )
- 3 catei de usturoi
- 2 linguri de untura
- sare
- piper
- condimente pentru pui


Mod de preparare

Am spalat carnea si am sters pulpele de pui cu un prosop de bucatarie. Cu ajutorul unui cutit cu varful foarte ascutit am facut mici taieturi in carne unde am asezat feliile de usturoi.

Intr-o tava am pus 2 linguri de untura si am asezat pulpele de pui impanate cu usturoi si condimentate cu sare, piper si condimente pentru pui.

Am lasat pulpele la cuptor exact 60 de minute, timp in care le-am stropit de mai multe ori cu untura in care s-au prajit. Am lasat asa de mult tava la cuptor deoarece am vrut sa se rumeneasca mai tare pulpele, asa am avut pofta sa mananc pulpe de pui crocante.

Am servit pulpele de pui cu usturoi alaturi de pireu de cartofi si gogosari murati. Au fost tare gustosi si aromati.


Pofta buna!

miercuri, 3 februarie 2010

Gulyas

Cate case, atatea modalitati de a prepara gulyasul, dar pana la urma rezultatul conteaza. Se poate gati atat pe aragaz cat si in ceaun, noi am incercat ambele variante si in ambele cazuri rezultatul este o mancare absolut delicioasa, usor picanta, asa cum ne place noua. Va las sa alegeti care varianta va place mai mult. Iata reteta casei noastre: Ingrediente:
- 1 kg carne de porc ( am folosit carne de lucru )

- 0,5 kg costita afumata

- 3 linguri untura
- 0,5 kg ceapa

- 3 morcovi mari

- 2 radacini de pastarnac

- 1 borcan de ciuperci

- 1/2 borcan ghiveci de legume
- boia
- mix de condimente
- 3 linguri faina

- 1 capatana de usturoi
- pasta de gulyas

- pasta de ardei iute
- 1 kg cartofi


Mod de preparare

Intr-o cratita se pune untura la topit. Peste ea se adauga carnea taiata bucati potrivit de mari si costita afumata taiata cuburi. Se lasa carnea la prajit si pe masura ce tocam legumele adaugam si acestea peste carne. Astfel, au urmat: ceapa tocata marunt, morcovii si radacinile de pastarnac taiate cuburi marunte, ciupercile taiate marunt. A urmat ghiveciul de legume preparat de casa, care contine: rosii, ardei, ceapa, patrunjel. Se pune apa cat sa acopere toate ingredientele si se lasa la fiert pana ce carnea este fiarta, suplimetand cu apa ori de cate ori este necesar. La noi a durat 1,5 ore. Se pune si mixul de condimentele, care contine cate o lingurita din toate condimentele ce se gasesc in cosul meu cu condimente: boia, chimen macinat, oregano, marar, patrunjel, piper macinat, busuioc, vegeta, foi de dafin, condimente pentru carne de porc, si daca mai aveti ceva in plus fata de acestea cu atat mai bine. Intre timp se curata cartofii si se pun la fiert in apa cu sare. Dupa ce s-a fiert carnea, se adauga usturoiul pisat, pasta de gulyas si pasta de ardei iute, fiecare dupa preferinta. Se amesteca sosul obtinut cu cartofii fierti si se mai lasa la fiert 10 minute. Separat se amesteca faina cu jumatate de cana de apa si se toarna in mancarea fiarta pentru a se mai ingrosa putin ( dupa preferinta se poate ingrosa sau nu ). Alaturi de gulyas se servesc muraturi: castraveti murati, gogosari in otet sau ardei iuti murati. Pofta buna!

Turta dulce glazurata

Ingrediente:
- 600 g faina
- 2 lingurite bicarbonat de sodiu

- 3 galbenusuri

- 1 ou intreg

- 150 g zahar pudra

- 250 g miere

- 50 g untura

- 4 linguri smantana

- 1 pachet zahar vanilat
- 1 lingurita scortisoara macinata
Glazura de albusuri:
- 3 albusuri
- 250 g zahar pudra

Mod de preparare


Am amestecat galbenusrile si oul intreg cu zaharul pudra, apoi am adaugat: mierea topita, untura topita, zaharul vanilat, smantana, scortisoara, bicarbonatul si la final faina.
Am impartit aluatul in 3 parti egale pe care le-am intins separat in foi de jumatate de cm grosime, am decupat formele de turta dulce si am copt prajiturile la foc mediu timp de 10-15 minute. Prajiturile nu trebuie tinute mai mult timp la cuptor, deoarece se intaresc.
Intre timp am pregatit glazura de bezea. Am batut albusurile spuma tare, adaugand si zaharul putin cate putin. Cand zaharul nu s-a mai simtit deloc, am mutat bolul intr-un vas cu apa tinut pe aragaz. Am continuat sa mixez spuma si pe baie de apa cateva minute.
Spuma astfel obtinuta am intins-o pe prajituri imediat ce le-am scos din cuptor.
In cateva ore s-a uscat glazura de bezea si turta dulce a fost numai buna de servit.




marți, 2 februarie 2010

Oua umplute picante




Ingrediente:
- 6 oua
- 1 lingura mustar
- 100 ml ulei
- 2 castraveti murati
- 1 lingurita hrean
- sare
- piper

Mod de preparare

Am pus ouale la fiert in apa cu o lingurita de sare, dupa 15 minute le-am pus in apa rece , le-am curatat si le-am taiat in jumatate.
Am scos galbenusurile si le-am trecut printr-o sita deasa, am adaugat mustarul si uleiul si am amestecat bine cu o lingura de lemn.
Am condimentat cu sare, piper si hrean, la final am adaugat si castravetii murati taiati marunt.
Cu aceasta compozitie usor picanta am umplut jumatatile de oua.
Ouale umplute se orneaza dupa preferinta si se pastreaza la rece pana la servire.
Pofta buna!

luni, 1 februarie 2010

Prajitura cu mere



Ingrediente blat :
- 600 g faina
- 1 plic praf de copt
- 1 cana lapte
- 1 lingurita sare
- 1 lingurita zahar
- 100 ml ulei
- 1 ou

Umplutura:
- 1,5 kg mere
- 1 cana zahar
- 100 g gris
- 1 lingurita scortisoara

- 1 ou pentru uns prajitura

Mod de preparare


Din faina cernuta, praful de copt stins cu suc de lamaie, 1 ou, sare, o lingurita zahar si ulei am framantat un aluat elastic care l-am lasat la dospit aproximativ o ora.

Intre timp am curatat merele, le-am dat pe razatoarea mare, apoi le-am amestecat cu : grisul, zaharul si scortisoara.
Aluatul l-am impartit in doua parti, am intins un blat si l-am asezat in tava unsa cu untura. Peste aluat am pus amestecul de mere stors bine de zeama si am asezat celalalt blat. Am uns prajitura cu ou batut si am impuns-o cu furculita pentru a creste uniform in timpul coacerii.
Am lasat prajitura cu mere la copt aproximativ o ora la foc mic.
Peste prajitura racita am presarat zahar pudra.