miercuri, 26 iunie 2013

Pulpe de pui cu garnitura de legume



Pulpe de pui fragede, cu garnitura de legume mexicane sotate si cartofi copti cu rozmarin si usturoi - o mancare foarte delicioasa, sanatoasa si care se face cu un minim de efort. Dureaza mai putin de o ora, cu tot cu timpul de asteptare, din care noi petrecem in bucatarie aproximativ 20 de minute. Suna bine, nu ?

Ingrediente ( pentru 4 persoane ) :
  • 8 bucati pulpe de pui ( ciocanele si/sau pulpe superioare )
  • condimente pentru carnea de pui
  • cateva linguri de ulei
  • 500 g amestec de legume mexicane
  • 4 cartofi mari
  • usturoi granulat
  • rozmarin uscat
  • sare, piper, delikat
  • 50 g unt
Pulpele de pui se spala bine, apoi se sterg cu un prosop de bucatarie. Se stropesc cu ulei si se condimenteaza cu sare, piper, delikat, condimente pentru carnea de pui.

Pulpele de pui condimentate se aseaza intr-un vas yena, langa ele se pun cei 4 cartofi curatati si taiati in 2.
Cartofii se stropesc cu ulei si se presara su usturoi granulat si rozmarin uscat. Se toarna in vas o jumatate de cana de apa.
Tava se acopera cu folie de aluminiu si se da la cuptor pentru 30 de minute.

Dupa expirarea timpului, se indeparteaza folia si se mai lasa 10 - 15 minute, pana se rumenesc frumos pulpele si cartofii devin aurii.

Cat timp carnea este la cuptor, se pregateste garnitura de legume.
Intr-o tigaie se topesc 50 g unt, se adauga legumele congelate sau dezghetate, se soteaza pana ce devin moi.
La final se condimenteza cu sare, piper, delikat, dupa gust.
Legumele sunt gata in aproximativ 10 minute.

Se servesc pulpele de pui cu legumele mexicane si cartofii copti condimentati.

Pofta buna !

marți, 25 iunie 2013

Tort cu mascarpone si cafea ( fara coacere )


Daca doriti un desert cremos, cu aroma de cafea, care se face rapid si cu ingrediente putine, si fara sa porniti cuptorul, incercati reteta pentru Tortul cu mascarpone si cafea.

Ingrediente ( pentru o forma de chec ) :
  • 200 g piscoturi pentru sampanie
  • 1 cana cafea cu lapte ( se poate face si cafea tare )
  • 100 g ciocolata alba
  • 300 ml frisca lichida
  • 250 g crema mascarpone
  • 2 plicuri cafea solubila
  • 1-2 linguri zahar pudra ( in functie de cat de dulce vreti sa fie crema )
  • 1 lingurita pudra de cacao
Mai intai se pregateste crema : ciocolata se rupe bucati mici si se topeste pe baie de aburi impreuna cu 100 ml frisca lichida. Dupa ce s-a topit ciocolata, se adauga cele 2 plicuri de cafea instant, se amesteca, se pune deoparte si se lasa sa se raceasca. 

Daca doriti sa obtineti o crema mai ferma, la prepararea cremei puteti folosi si o jumatate de plic gelatina granule. Gelatina se hidrateaza in 50 ml apa rece, apoi se topeste la microunde si se adauga la ciocolata topita cu frisca. 
Eu nu am folosit gelatina si am obtinut o crema suficient de ferma pentru ca tortul sa poata fi feliat.

Frisca ramasa ( 200 ml ) se mixeaza cu zaharul pudra, se aduga crema de ciocolata racita, se mai mixeaza putin si la final, se incorporeaza crema mascarpone, amestecand usor cu o paleta.

O forma de chec se tapeteaza cu folie transparenta. Piscoturile se trec prin cafea, eu am folosit o cana de cafea + lapte, indulcita cu putin zahar.

Se aseaza un strat de piscoturi, jumatate de crema de cafea, alt rand de piscoturi, crema si la final ultimul rand de piscoturi. Se lasa forma cu tort la rece timp de cateva ore sau peste noapte, apoi se rastoarna pe tava de servire si se pudreaza cu cacao.

Pofta buna !


luni, 24 iunie 2013

Salata Caesar



O salata usoara de vara, potrivita pentru o cina usoara.

Ingrediente ( pentru 2 persoane ) :

  • 1 salata verde
  • 1 piept de pui
  • 100 g cascaval
  • 2 felii de paine
  • cateva linguri de ulei
  • sare, piper, delikat
Ingrediente pentru sos :
  • 1 galbenus de ou
  • 1 lingurita mustar
  • 1 catel de usturoi
  • 1 ceasca mica de ulei ( 100 ml )
  • 1/2 lamaie
  • sare, piper
  • 2 linguri de smantana grasa
Pieptrul de pui se condimenteaza cu sare, piper, delikat, se stropeste cu ulei si se prajeste pe gratar sau in tigaie, fara ulei.
Cele 2 felii de paine se taie cubulete marunte, apoi se prajesc in cateva linguri de ulei.

Salata se spala bine, se taie fasii si se aseaza intr-un bol. Se pune pieptul de pui prajit, taiat cubulete, crutoanele de paine si 100 g cascaval taiat cubulete.
Se amesteca usor si se prepara dressing-ul.

Se pregateste maioneza din galbenusul de ou + mustar + ulei.
Se adauga zeama de la o jumatate de lamaie, catelul de usturoi ras fin, sare si piper dupa gust si cele 2 linguri de smantana. 
Se amesteca bine si dressingul obtinut de toarna peste salata pregatita in bol.
Deasupra se presara 50 g cascaval ras.

Salata poate fi servita imediat sau tinuta in frigider cateva ore.

Pofta buna !

sâmbătă, 22 iunie 2013

Tort cu branza si capsuni


Acest tort l-am pregatit copiilor mei cu ocazia zilei de 1 Iunie, Ziua Copiilor.
Tortul a fost pe placul tuturor : cu branza proaspata, iaurt si fructe, atat foarte gustos cat si sanatos, si nu in ultimul rand usor de preparat.

Ingrediente pentru blat :
  • 3 oua
  • 6 linguri zahar
  • 6 linguri faina
  • 1 lingura ulei
  • 1 lingurita praf de copt
Din ingredientele de mai sus pregateste un blat simplu de pandispan, am folosit forma rotunda de tort cu diametrul de 28 cm. 

 Ingrediente crema de fructe:
  •  500 g branza de vaci cremoasa
  • 250 g iaurt de capsuni
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 100 g zahar pudra
  • 1 plic granule de gelatina
  • 250 ml frisca
  • 200 g capsuni
  • + 1 plic gelatina transparenta pentru torturi
  • 2-3 linguri dulceata de capsuni
  • cateva fructe pentru ornat : kiwi si capsuni
Branza de vaci se mixeaza cu zaharul vanilat si cu zaharul pudra.
 Se adauga iaurtul de capsuni, capsunile date prin blender si gelatina hidratata in 100 ml apa rece, apoi topita cateva secunde in cuptorul cu microunde.
Se amesteca bine toate ingredientele si se lasa crema la rece.

Frisca se mixeaza bine, apoi se incorporeaza in crema de branza cu capsuni.

Blatul racit se aseaza pe platoul de servire, se unge cu cateva linguri de dulceata de capsuni.
In jurul blatului se aseaza inelul de la forma rotunda de copt si se toarna crema peste blat.

Pentru ornare se folosesc fructe la alegere, eu am avut kiwi si capsune, pe care le-am feliat si le-am asezat peste crema. Peste fructe se prepara un plic de gelatina transparenta pentru torturi si se da tortul la rece cateva ore. 
Apoi se indeparteaza inelul pentru tort si se poate servi tortul.

vineri, 21 iunie 2013

Ciorba falsa de burta ( cu ciuperci pleurotus )


Ciorba de ciuperci pleurotus, foarte gustoasa si este gata in mai putin de o ora.
Seamana foarte mult ( atat la aspect cat si la gust ) cu ciorba de burta.

Ingrediente :
  • 500 g ciuperci pleurotus
  • 1 morcov mare
  • 2-3 cepe verzi sau o ceapa mare
  • o bucata de radacina de telina
  • 3-4 linguri ulei
  • sare, piper, delikat
  • 1 galbenus de ou
  • 2-3 catei de usturoi
  • 200 g smantana
  • 1 legatura patrunjel verde
  • 1 legatura marar verde
  • gogosari murati 
Ceapa se toaca marunt si se caleste in cateva linguri de ulei, apoi se adauga morcovul si telina rase pe razatoarea mare ( se poate si pe razatoarea mica ), se calesc legumele 5 minute.

Se adauga ciupercile spalate si taiate fasii, 2.5 - 3 l de apa ( eu am avut supa de oase ), sare, piper, delikat, o legatura de patrunjel verde si se lasa supa la fiert timp de 30 - 40 de minute.

Intre timp, smantana se amesteca cu galbenusul de ou, usturoiul pisat marunt si mararul tocat.

Dupa ce a fiert ciorba, se opreste focul, se adauga smantana preparata anterior, se potriveste gustul de sare si piper si se poate acri ciorba cu gogosari murati, otet sau bors, dupa preferinta.
 Eu nu am mai adaugat nimic, ci la servire, fiecare si-a acrit singur bolul de ciorba, dupa gust.

Pofta buna !

marți, 11 iunie 2013

Inghetata cremoasa de ciocolata


Retetea pentru cea mai buna si gustoasa inghetata de casa pe care am descoperit-o pana acum :

Ingrediente ( pentru aprox. 1.5 litri de inghetata ) :
  • 200 ml lapte
  • 3 galbenusuri
  • 100 g zahar
  • 200 g ciocolata neagra
  • 500 ml frisca lichida
Galbenusurile se mixeaza bine cu zaharul, se adauga laptele si se lasa compozitia pe foc mic pana se ingrosa putin, nu trebuie sa fiarba si trebuie sa avem grija sa amestecam incontinuu, altfel se prinde de fundul vasului.

200 g ciocolata + 100 ml frisca se topesc pe baie de aburi, apoi se adauga peste crema de oua.
Se amesteca bine cele doua creme si se lasa sa se raceasca.

400 ml frisca se mixeaza pana se intareste putin, sunt suficiente 2-3 minute, apoi, treptat se incorporeaza in crema de ciocolata racita.

Compozitia pentru inghetata am pus-o in congelator in vasul pentru mixer, timp de 30 - 40 minute, apoi am mixat inghetata. Dupa inca 50 - 60 de minute, am mixat din nou, apoi am pus compozitia pentru inghetata in caserole si am lasat la congelator inca 1 ora, sau pana cand doriti sa serviti inghetata. 

Am obtinut o inghetata foarte cremoasa, cu gust intens de ciocolata, fara ace de gheata, care dupa numai 5 minute de stat la temperatura camerei, se poate consuma.

marți, 4 iunie 2013

Gogosi italiene ciambelle


         Daca vi se face pofta de niste gogosi aromate, pufoase si foarte gustoase, va rog sa incercati urmatoarea reteta :

Ingrediente :
  • 440 g faina
  • 25 g drojdie proaspata
  • 70 g zahar
  • un praf de sare
  • 80 g unt la temperatura camerei
  • 2 oua
  • 2 galbenusuri
  • 50 ml apa
  • vanilie
  • coaja de lamaie si portocala
Drojdia se dizolva in 50 ml apa calduta. 
Intr-un vas se pune : faina, zaharul, sarea, untul taiat cubulete mici, ouale, cele 2 galbenusuri, vanilia, coaja de lamaie / portocala si drojdia dizolvata. Se framanta bine aluatul pana ce nu se mai lipeste de maini.

Aluatul pentru gogosi se acopera cu un prosop de bucatarie si se lasa la dospit 1 ora, apoi se intinde intr-o foaie de 0,5 cm grosime, se decupeaza cercurile si se mai lasa la crescut pana isi dubleaza volumul.

Gogosile se prajesc in baie de ulei incins. Dupa ce s-au prajit, se lasa pe un servet de bucatarie sa se scurga surplusul de ulei si se servesc pudrate cu zahar vanilat sau glazurate cu ciocolata.

Sursa retetei : AICI.