joi, 28 februarie 2013

Escalop din carne de porc cu ciuperci


Ingrediente :
  • 800 g carne de porc : cotlet de porc sau pulpa de porc
  • 300 g ciuperci proaspete
  • 3-4 linguri ulei
  • 2 catei de usturoi
  • sare, piper, delikat
  • cateva linguri de faina
  • 300 ml apa fierbinte
Carnea de porc se portioneaza in 8 bucati, si fiecare bucata se bate cu ciocanul pentru snitele.
Feliile de carne se dau prin faina.

Usturoiul se taie bucati mai mari, se rumenesc bucatile in 3-4 linguri de ulei incins, apoi se scoate usturoiul si in acelasi ulei se prajeste fiecare bucata de carne data prin faina.

Bucatile de carne se aseaza intr-un vas yena, se pun ciupercile curatate si taiate bucati mai mari, se condimenteaza cu sare, piper, delikat, se toarna apa fierbinte, se acopera vasul cu capac sau folie de aluminiu si se da la cuptor timp de 25 - 30 minute.

Dupa ce am scos vasul din cuptor, am adaugat 1 lingura mare de smantana.
Carnea a devenit foarte frageda si gustoasa, si s-a obtinut un sos delicios de ciuperci.

Escalop din carne de porc cu ciuperci, minunat alaturi de piure de cartofi si castraveti murati.

Pofta buna !

joi, 21 februarie 2013

Paine in vas yena


 Astazi am facut cea mai buna paine de casa !
- Reteta aceasta este cea mai reusita pe care am incercat-o pana acum pentru painea de casa.
- Cu un minim de efort vom obtine o paine gustoasa care are coaja subtire si usor crocanta.
- Painea nu este deloc uscata, chiar daca timpul de coacere este de 40 - 50 minute, deoarece se foloseste si capacul vasului yena, in timpul coacerii se va mentine umiditatea.
- Dupa racire, painea se feliaza usor, nu se firimiteaza, se poate vedea si in poze ca nu sunt firimituri, desi nu am scuturat prosopul pe care am feliat painea. 
- Data urmatoare, nu mai ung vasul yena cu unt, painea s-a rumenit mai tare si nu mi-a placut, voi pensula vasul cu apa si voi folosi hartie de copt, am vazut aceasta idee pe un blog special cu paine de casa. 
- A doua zi, painea a fost la fel de gustoasa, moale si s-a feliat perfect.


Ingrediente pentru 1 paine de 750 g :
  • 500 g faina ( am folosit faina Castello de la Lidl, tip 650 )
  • 20 g drojdie proaspata
  • 300 ml apa calduta
  • 1 lingurita cafea zahar
  • 1 lingurita ceai sare
  • 40 ml ulei
Apa calduta se amesteca cu 1 lingurita de zahar, se adauga drojdia proaspata si se lasa sa se dizolve.
Intr-un castron mai mare se cerne faina, se adauga 1 lingurita de sare si drojdia dizolvata in apa.
Se framanta bine aluatul, apoi se adauga uleiul, continuam sa framantam pana se incorporeaza uleiul in aluat.
Se va obtine un aluat neted, nelipisios, catifelat, iar framantatul este o adevarata placere.

Se aseaza aluatul petru paine intr-un vas uns cu putin ulei, se acopera cu un prosop de bucatarie si se lasa la dospit 30 de minute.

Dupe ce aluatul a crescut frumos, se rastoarna pe masa si se da forma painii. 
Nu este nevoie sa folosim nici ulei, nici faina, deoarece aluatul nu este lipicios.

Vasul yena se unge cu putin unt, se aseaza painea in vas, se pensuleaza cu apa si se mai lasa 10 - 15 minute la dospit. Intre timp se aprinde si focul in cuptorul de la aragaz.

Capacul vasului yena se pensuleaza cu apa, se aseaza peste vas si se da painea la cuptor timp de 20 - 25 minute la foc mediu, apoi se ia capacul de pe vas si se mai lasa painea 20 - 25 minute, pana se rumeneste frumos.

 Dupa ce s-a rumenit painea, se scoate vasul din cuptor si se aseaza capacul pentru cateva minute, 2-3 minute sunt suficiente, se vor forma aburi de la caldura si coaja painii va deveni moale.

Se rastoarna painea pe un prosop de bucatarie si se lasa sa se raceasca.

Pofta buna !

miercuri, 20 februarie 2013

Prajitura Cremsnit



O prajitura delicioasa, care se prepara foarte repede si se consuma la fel de repede.

Ingrediente ( 15 bucati mari ) :
  • 1 pachet foi cremsnit
  • 3 oua
  • 1 litru lapte
  • 100 g amidon alimentar sau faina
  • 250 g zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat sau esenta de vanilie
  • 50 g unt
  • coaja rasa de lamaie ( optional )
Se mixeaza bine ouale intregi cu zaharul. Amidonul sau faina se amesteca cu 200 ml lapte pana se dizolva toate cocoloasele, se adauga peste ouale mixate cu zaharul, se toarna restul de 800 ml lapte, zaharul vanilat  si se pune la fiert la foc mic, amestecand mereu pana ce incepe sa fiarba crema si se ingroasa ca si o budinca.

Dupa ce crema a fiert aproximativ 5 minute, se opreste focul, se adauga esenta de vanilie, coaja rasa de lamaie si untul, se amesteca bine si se toarna crema fierbinte peste o foaie de cremsnit, se acopera cu cealalta foaie si se lasa sa se raceasca.

Prajitura se pudreaza cu zahar pudra si se portioneaza.

Pofta buna !

marți, 19 februarie 2013

Chifle pufoase


Ingrediente aluat ( pentru 12 buc. ) :
  • 530 g faina alba
  • 150 ml lapte
  • 150 ml apa
  • 40 ml ulei
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita zahar
  • 20 g drojdie proaspata
Zaharul se dizolva in laptele caldut, se adauga drojdia si se lasa pana se formeaza mici bule deasupra.

Se pune faina intr-un castron, se adauga 1 lingurita sare, 1 lingurita zahar, drojdia dizolvata si apa calduta.
Se framanta bine aluatul, apoi, treptat, se adauga uleiul si se framanta in continuare pana ce se incorporeaza tot uleiul in aluat. 

Aluatul se aseaza intr-un castron uns cu putin ulei si se lasa la crescut 30 de minute.
Se imparte in 12 bucati egale, fiecare avand aproximativ 80 de grame.
Bucatile de aluat se aplatizeaza cu palma, marginile se aduc inspre interior, se preseaza bine, se intorc cu partea lipita in jos si se aseaza in tava.
Chiflele se pensuleaza cu apa calduta si se lasa 30 de minute la crescut, apoi se coc.

Se porneste cuptorul, se lasa sa se incalzeasca bine, apoi se introduce un vas cu 800 - 1000 ml de apa fierbinte, se lasa asa cateva minute, apoi se introduce in cuptor tava cu chiflele.
Se lasa 10 minute la temperatura inalta, apoi inca 10 minute la temperatura mica.

Chiflele sunt deosebit de pufoase, ideale pentru sandwich-uri sau consumate in loc de paine.

Pofta buna !

Reteta este de pe blogul Doamnei Laura Laurentiu, Cuina Banateana, unde veti putea descoperi mai multe retete pentru paine si produse de panificatie.

luni, 18 februarie 2013

Tort Angelina Ballerina



Tortul ce l-am pregatit pentru ziua fetitei mele Anamaria, care luna aceasta a implinit 4 ani .

Tortul este cu crema ganache de ciocolata neagra + visine din compot, ornat cu Pasta de Marshmallows.

Greutate : aproximativ 7 kg.


LA MULTI ANI ANAMARIA !

vineri, 15 februarie 2013

Prajitura Maria


Prajitura are blat cu nuca si crema de cafea, o combinatie foarte inspirata.
Prajitura Maria alaturi de Prajitura Ciocolatina - pregatite in exact 2 ore, cine nu ma crede, n-are decat sa incerce :)

Ingrediente blat :
  • 9 albusuri
  • 200 g nuca prajita si macinata
  • 4 linguri faina
  • 9 linguri de zahar
  • 1/2 plic praf de copt
Albusurile se bat spuma tare cu zaharul, apoi se adauga nuca prajita si macinata, faina si praful de copt.
Se amesteca usor pana se incorporeaza toate ingredientele uscate si se coace blatul la temperatura medie, in tava tapetata cu hartie de copt pana ce se rumeneste frumos.

Ingrediente crema :
  • 9 galbenusuri
  • 200 g zahar
  • 2 linguri cacao
  • 100 g ciocolata cu lapte / amaruie
  • 2 plicuri cafea instant solubila
  • 400 ml frisca
Galbenusurile se amesteca cu zaharul + cacaoua + ciocolata rupta bucati, se lasa pe baie de aburi pana se topeste ciocolata si zaharul. Cand s-a ingrosat crema, se ia de pe foc, se adauga 2 plicuri de cafea instant, se amesteca bine si se lasa la racit.

Frisca se bate spuma pana ce se leaga, apoi se adauga treptat crema fiarta si racita.
Se mixeaza pana se obtine o crema fina, destul de tare.

Se intinde crema de cafea peste blatul racit si deasupra se pune o glazura de ciocolata :
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 60 ml frisca lichida 
- topite pe baie de aburi.

Se lasa la rece cateva ore, apoi se feliaza cu un cutit tinut cateva minute in apa fierbinte.
 

Briose cu ciocolata



      Reteta de fata este una foarte simpla, care merita incercata si este garantata 100 % !
      Veti obtine cele mai ciocolatoase briose care exista, foarte aromate si cremoase!

Ingrediente pentru 12 briose :

  •  220 g ciocolata : neagra sau cu lapte
  • 120 g unt cu 80 % grasime
  • 80 g faina
  • 100 g zahar
  • 1 praf de sare
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 4 oua
  • 1 lingurita praf de copt ( se poate si fara praf de copt )
Ciocolata rupta bucati si untul, se topesc pe baie de aburi. Se lasa sa se racoreasca putin, apoi se adauga faina + zaharul + sarea + praful de copt, amestecate.
Se pune si esenta de vanilie si se omogenizeaza compozitia cu telul sau cu ajutorul mixerului.

Se adauga pe rand cele 4 oua, mixand bine dupa fiecare.

Formele de briose se tapeteaza cu hartie de briose, in fiecare forma se repartizeaza compozitia de ciocolata si se coc briosele la foc mediu, in cuptorul preincalzit, astfel :
  •  9 - 10 minute - se obtine interior de ciocolata cremos si lichid;
  • 11 - 12 minute - se obtine interior de ciocolata cremos dar stabil.
Pentru ornat am folosit :
  • 100 ml frisca
  • 1 lingura zahar pudra
  • ornamente
             Reteta este de pe blogul : Retete ca la Mama, blog pe care veti gasi multe retete minunate care merita incercate. Sursa retetei AICI .