marți, 27 noiembrie 2012

Strudele cu mere


Ingrediente pentru aluat :
  • 280 g faina
  • 220 g unt
  • 200 ml smantana
  • putina sare
Pentru strudelele cu mere, am folosit o portie de aluat universal de foietaj, modalitatea de preparare este descrisa AICI.

Ingrediente pentru umplutura de mere :
  • 6 mere mai mari
  • 4-6 linguri zahar ( in functie de cat de dulce vreti sa fie umplutura )
  • 2 linguri mari de pesmet
  • 100 g unt
  • praf de scortisoara dupa gust
  • + 1 ou pentru uns 
Merele se curata si se dau pe razatoarea mare, se calesc in unt pana ce devin moi.
Dupa ce s-au racit merele calite, se amesteca cu zaharul, scortisoara si pesmetul.

Aluatul se intinde in forma dreptunghiulara, se taie in 6 bucati, fiecare se umple cu cate 2 linguri mari de umplutura de mere si se ruleaza sub forma de strudel.

Strudelele se aseaza in tava unsa cu putin unt, se ung cu ou batut si se coc la foc mediu pana se rumenesc frumos.

Dupa ce se racesc se pot presara cu zahar pudra.

Pofta buna !
 

joi, 22 noiembrie 2012

Rulada cu nuca si cu mac


Ingrediente aluat :
  • 500 g faina
  • 100 g unt 
  • 2 oua
  • sare
  • 2 linguri otet
  • 6 - 8 linguri apa ( aprox. 1/2 cana )
  • 1 lingurita praf de copt
Faina se pune intr-un vas incapator, se adauga untul taiat cubulete mici, ouale, sarea, otetul si apa, lingura cu lingura, si se framanta aluatul pana ce devine neted si nelipicios.

Aluatul se acopera cu un prosop de bucatarie pana ce se pregateste umplutura.

Pentru umplutura :
  • mac
  • nuca
  • zahar
  • coaja de lamaie
  • lapte
Nu am cantarit cantitatile pentru umplutura, am macinat nuca cu zahar si mac cu zahar.
Am adaugat coaja rasa de lamaie si cateva linguri de lapte fierbinte, am amestecat bine pana ce am obtinut o pasta care se poate intinde.

Se imparte aluatul in 3 parti, pe masa de lucru presarata cu faina; din fiecare bucata de aluat, se intinde cate o foaie subtire, se intinde stratul de umplutura si se ruleaza strans rulada.
Eu am facut 2 rulade cu umplutura de nuca si 1 rulada cu umplutura de mac.

Cele 3 rulade obtinute se aseaza in tava unsa cu untura sau unt, se pensuleaza cu unt topit si se coc la foc potrivit pana se rumenesc.

Dupa ce s-au scos din cuptor, ruladele se pensuleaza cu apa si se acopera cu un prosop de bucatarie pana se racesc. Apoi se portioneaza in felii mai late.

Pofta buna !

Eu cred ca am gresit putin la copt, fiindca ruladele mele au iesit destul de uscate. Eu le-am copt la foc mediu timp de 30 - 40 minute, poate era mai bine la foc iute si timp mai putin. 
Ruladele sunt destul de subtiri, deci se coc destul de repede.
Dupa ce am feliat ruladele, le-am invelit in folie alimentara si astfel s-au mai inmuiat putin.
Oricum, sunt foarte bune, aluat subtire si multa - multa umplutura :)

marți, 20 noiembrie 2012

Chec simplu cu stafide



Ingrediente pentru 1 chec :

  • 2 oua
  • 1 cana zahar
  • 1/2 cana lapte
  • 1/2 cana ulei
  • 2 cani faina
  • 1 plic praf de copt
  • 1 lingura cacao
  • 50 g stafide
  • 1 plic zahar vanilat
Ouale se mixeaza bine cu zaharul, se adauga zaharul vanilat, laptele si uleiul, se amesteca bine aluatul si la final se incorporeaza faina amestecata cu praful de copt. 

Se adauga si stafidele si 3/4 din compozitie se toarna in forma de chec unsa cu unt si tapetata cu hartie de copt.
In compozitia ramasa se adauga 1 lingura de cacao, se amesteca bine si se toarna peste alautul din tava.
Se amesteca putin cele 2 culori cu o scobitoare / betisor pentru frigarui.

Se coace checul in cuptorul preincalzit, la foc mediu spre mic, timp de 40 - 50 de minute, pana ce trece testul cu scobitoarea.

Dupa ce s-a racit se poate orna cu glazura de ciocolata.

100 g ciocolata amaruie se topeste in cuptorul cu microunde si se imbraca checul in glazura.

Pofta buna !

joi, 15 noiembrie 2012

Paine de casa


              Am incercat sa prepar paine de casa pentru prima data si am ales reteta cea mai simpla si usoara pe care am gasit-o. Painea a fost foarte buna, miez moale si pufos, coaja aurie si crocanta. 
Painea aceasta, practic, nu a apucat sa se raceasca complet, ca s-a si mancat :) 
Cu urmatoarea ocazie, am sa incerc alta reteta si am sa mai studiez tehnica coptului painii in casa.

Ingrediente pentru 1 paine ( in forma de chec ) :
  • 500 g faina
  • 25 g drojdie proaspata
  • 1 lingurita zahar
  • 1/2 lingurita sare
  • 50 ml ulei
  • 250-300 ml apa calduta
Drojdia se dizolva in putina apa calduta, se adauga zaharul si se lasa sa se umfle.
Se cerne faina intr-un vas incapator, se face o gropita in mijloc, unde se va adauga drojdia. Se pune o jumatate de lingurita de sare si se incepe framantatul painii, adaugand apa putin cate putin. 

Cand s-a legat coca, incepem sa framantam si sa adaugam incet si faina. 
Se continua framantatul pana ce aluatul devine elastic, matasos si se desprinde de pe maini si de pe peretii vasului.
Se aseaza aluatul de paine intr-un vas uns cu putin ulei, se acopera cu un prosop de bucatarie si se lasa la crescut 30 de minute. 

Eu am pornit cuptorul cu microunde pentru 2 minute, apoi l-am oprit si am pus vasul cu alautul la dospit.

Dupa ce alautul si-a dublat volumul, se mai framanta putin si se modeleaza o paine care se aseaza in forma unsa cu putin ulei. Se cresteaza aluatul de paine cu un cutit bine ascutit sau cutter si se mai lasa la dospit 15 minute, acoperit cu un prosop curat.

Se coace painea in cuptorul preincalzit, la foc moderat pana ce se rumeneste frumos deasupra, aprox. 30 - 40 minute.

Painea proaspat scoasa din cuptor, se pensuleaza cu apa si se feliaza dupa ce s-a racit complet.

Pofta buna !


vineri, 9 noiembrie 2012

Prajitura cu Finetti si nuca



Ingrediente :
  • 4 oua
  • 200 g unt
  • 250 g zahar
  • un praf de sare
  • 150 ml lapte
  • 1 plic praf de copt
  • 425 g faina
  • 3 plicuri zahar vanilat
  • 200 g ciocolata Finetti sau Nutella
  • 100 gnuci
 Se mixeaza : untul moale la temperatura camerei + zaharul + sarea + zaharul vanilat + galbenusurile.
Apoi se adauga laptele, se amesteca bine si la final se incorporeaza faina cernuta si amestecata cu praful de copt. Se adauga albusurile batute spuma.

O tava mai mica se tapeteaza cu hartie de copt, se toarna in ea jumatate din compozitia de aluat, se pune crema de ciocolata si se acopera cu restul de aluat. 
Se presara nucile zdrobite si se coace prajitura la foc mediu, pana ce trece testul cu scobitoarea.

Tehnica prin care se repartizeaza crema de ciocolata : ciocolata Finetti se pune intr-o punga, se taie unul din colturi si cu ajutorul pos-ului obtinut, se traseaza dungi pe aluat.

Dupa ce prajitura este racita, se poate presara cu zahar pudra si felia.

Pofta buna !

Prajitura Snickers



Ingrediente blat :
  • 7 albusuri
  • 7 linguri zahar
  • 200 g nuca prajita si macinata
  • 4 linguri faina
  • 1 lingurita praf de copt
Albusurile se bat spuma tare cu zaharul, se adauga faina + praful de copt + nuca macinata, se omogenizeaza si se toarna compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt. 
Se coace la foc mediu in cuptorul preincalzit.

Eu am folosit o tava mare de 30/40 cm , daca folositi o tava mai mica, blatul va fi putin mai inalt.

Ingrediente glazura 1 :
  • 200 g ciocolata cu lapte
  • 3 linguri frisca lichida
- Se topesc pe baie de aburi, apoi se intinde glazura peste blatul racit.

Ingrediente crema caramel :
  • 12 linguri zahar
  • 200 g unt
  • 7 galbenusuri
  • 200 g alune ( sau, o parte se poate inlocui cu bucati de nuci )
10 linguri de zahar se caramelizeaza, se adauga untul si se lasa pe foc mic pana se topeste.
Galbenusurile se freaca cu cele 2 linguri de zahar ramase si se adauga peste zaharul topit, se pun 200 g arahide prajite ( nesarate ) si se fierbe crema pana se ingroasa.

Dupa ce se raceste crema de caramel, se intinde peste prima glazura de ciocolata si prajitura se da la rece.


Ingrediente glazura 2 :

  • 200 g ciocolata amaruie
  • 4 linguri frisca lichida
- Se topesc pe baie de aburi, apoi se intinde glazura peste crema de caramel.

Prajitura se lasa cateva ore la rece, apoi se feliaza.

Prajitura este foarte - foarte buna, si desi reteta este destul de lunga, se prepara destul de repede si usor.

Pofta buna !

Sursa retetei : reteta acesta am vazut-o pe una din blogurile pe care le urmaresc in lista mea, am notat-o si acum nu mai stiu care era blogul. Imi cer scuze autoarei, am sa completez ulterior, daca imi dau seama.
Multumesc.



miercuri, 7 noiembrie 2012

Supa din oase de porc


 
Ingrediente :


  • 1 kg. oase de porc cu carne
  • 4 morcovi mari
  • 1 radacina pastarnac mare
  • 1 radacina patrunjel mare
  • 1/2 telina
  • 1 ceapa
  • piper boabe
  • sare, piper, delikat
  • 1 legatura patrunjel 
  • frunze de telina, leustean
Oasele se spala bine in mai multe ape, apoi se pun la fiert intr-o oala mare ( eu am folosit o oala de 7 litri ) si se pune apa cat sa acopere bine oasele ( aprox. 4 litri ).
Oasele se lasa la fiert la foc mic 1 ora, avand grija sa se indeparteze spuma formata, ori de cate ori este nevoie.

Dupa trecerea acestui timp, se adauga legumele curatate: morcovii, patrunjelul si pastarnacul le-am taiat in 2 pe lung, ceapa se curata de coaja, se pun boabele de piper, telina, frunzele de patrunjel, telina, leustean - legate intr-un buchetel si o jumatate de lingura de sare.
Se lasa supa la fiert inca 2 ore la foc mic, pana ce carnea este fiarta si se desprinde de oase.

Se strecoara supa, se condimenteaza cu sare, piper, delikat dupa gust, se adauga tascute / taitei / galuste de gris si patrunjel proaspat tocat !
Supa este foarte concentrata, asa ca, se mai poate inmulti cu apa .

Carnea se curata de pe oase si se poate folosi pentru pilaf sau se poate servi cu diverse sosuri.

Pofta buna !

marți, 6 noiembrie 2012

Muffins cu finetti


Ingrediente pentru 12 bucati :
  • 3 oua
  • 1/2 cana zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • 75 ml ulei
  • 1 si 1/2 cana faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • ciocolata finetti
Pentru glazura : 
  • 50 g ciocolata amaruie
  • 2 linguri frisca lichida
  • bomboane colorate
Ouale se mixeaza cu zaharul si zaharul vanilat, se adauga uleiul si se amesteca.
Apoi se pune faina cernuta si amestecata cu praful de copt.

In formele pentru briose se pune cate o lingura mare de compozitie pentru briose, apoi o lingura mare de ciocolata finetti si se acopera cu o lingura de aluat pentru briose.

Se coc briosele la foc mediu timp de 15 - 20 minute, se va face testul cu scobitoarea.

Pentru glazura : ciocolata se rupe bucati si se topeste pe baie de aburi cu frisca lichida.
Briosele se orneaza cu bomboane colorate.