joi, 26 ianuarie 2012

Crema de zahar ars


Ingrediente :
  • 1 litru lapte
  • 6 oua mari
  • 6 linguri zahar
  • 6 linguri zahar pentru caramel
  • esenta de vanilie
Ouale se mixeaza bine cu zaharul, apoi se adauga treptat laptele, se amesteca bine pana se obtine o compozitie omogena.
Se caramelizeaza zaharul intr-un vas mai adanc, se intinde caramelul pe fundul si pe peretii vasului si se lasa la racit. Se toarna compozitia cu lapte si se aseaza vasul intr-o tava de aragaz, se toarna apa cat incape in tava si se lasa la foc mic pana se incheaga crema si se formeaza o crusta aurie.

Se lasa la racit cateva ore, apoi se rastoarna pe un platou.

Sursa aici ( Dulciuri fel de fel ).

vineri, 20 ianuarie 2012

Prajitura amandina


Ingrediente blat :
  • 8 oua
  • 16 linguri zahar
  • 12 linguri faina
  • 4 linguri cacao
  • 3 linguri ulei
  • 1 plic praf de copt 
Se coace un blat de pandispan  intr-o tava cu dimensiunile 30 / 40 cm, se lasa blatul la racit, apoi se taie in 2.

Ingrediente pentru crema :
  • 500 g unt
  • 200 g zahar pudra
  • 3 linguri cacao
  • 2 plicuri capuccino
Untul se mixeaza cu zaharul pudra, apoi se adauga cacaoa si cele 2 plicuri de capuccino.
Ingrediente sirop :
  • 1 cana de apa
  • 5 linguri zahar
  • esenta de rom
Zaharul se caramelizeaza, apoi se stinge cu apa, se lasa pana se topeste zaharul, se adauga esenta de rom si se lasa la racit.
Blatul se taie in 2, se insiropeaza bine fiecare foaie de pandispan, se pune intreaga cantitate de crema si se da prajitura la rece pana se intareste crema.

Apoi se taie cubulete potrivit de mari, se distanteaza si se toarna glazura de ciocolata peste fiecare felie de amandina.

Glazura de ciocolata :
  • 200 g ciocolata
  • 50 g unt
  • 3 linguri ulei
  • 3 linguri apa
  • 1 lingura zahar pudra
Se pun toate ingredientele intr-un vas si se topesc pe baie de aburi.
Se lasa putin sa se racoreasca glazura, apoi cu ajutorul unei linguri, se decoreaza fiecare felie de prajitura.

Se lasa amandinele la rece pana se intareste glazura, apoi se orneaza cu cate un mot de crema ( am amestecat o lingura de Finetti cu putin unt ).

vineri, 13 ianuarie 2012

Foi de napolitane cu crema de rahat


Ingrediente :
  • 1 pachet mare foi de napolitane
  • 1 kg rahat
  • 250 g unt
  • 1/2 lamaie
Rahatul se da prin masina de tocat carne, se amesteca cu sucul si coaja de la o jumatate de lamaie.
Untul se spumeaza, apoi se adauga, treptat, rahatul tocat.
Se amesteca / mixeaza bine pana se obtine o crema fina, care se intinde peste foile de napolitane.

Dupa ce se umple foile cu crema de rahat, se pune o greutate peste foile de napolitane si se lasa cateva ore, apoi se poate felia prajitura.

joi, 12 ianuarie 2012

Tort dobos 2


Ingrediente blat :
  • 8 oua
  • 16 linguri zahar
  • 16 linguri faina
  • 1 plic praf de copt
  • 3 linguri ulei
Se prepara un blat pentru tort, se coace pana ce trece testul cu scobitoarea, dupa racire se taie in cat mai multe felii foarte subtiri.

Ingrediente crema:
  • 6 oua
  • 18 linguri zahar
  • 375 g unt
  • 200 g ciocolata
  • 3 linguri cacao
Ouale se mixeaza cu zaharul si se pun la foc mic pana se ingroasa, se va amesteca in continuu cu telul, se ia crema de pe foc si se adauga cacaoua si ciocolata topita, se amesteca bine si se lasa la racit.

Se spumeaza untul si se adauga crema de ciocolata, lingura cu lingura, pana se obtine o crema omogena.

Se umple foile de pandispan cu aceasta crema.

Ingrediente glazura :
  • 150 g ciocolata cu lapte
  • 80 ml frisca lichida
Ciocolata se rupe bucati si se amesteca cu frisca, apoi se topeste pe baie de aburi.
Glazura de ciocolata se toarna peste tort si se lasa cateva ore la rece.

marți, 10 ianuarie 2012

Soricei - oua cu sos de maioneza


Ingrediente :
  • oua - am avut 7 bucati
  • 1 gabenus de ou
  • 1 lingura mare de mustar
  • 200 ml ulei
  • 200 g smantana grasa ( 20 - 25 % grasime )
  • sare, piper alb
  • patrunjel, morcov - pentru ornat
Se face o maioneza din galbenus + mustar + ulei, se amesteca cu smantana, se condimenteaza cu sare si piper. Se toarna sosul de maioneza pe un platou.

Ouale se fierb 20 - 30 de minute, se curata, se taie in 2 si se aseaza pe platou.
Se fac soriceii, folosind felii de morcov si patrunjel - pentru ochi si codita.

Pofta buna !

Prajitura cu crema caramel si nuci


Ingrediente blat ( blatul de la Prajitura Kinder Milk Schnitte ) :
  • 4 oua
  • 80 g zahar
  • 20 ml lapte
  • 100 ml ulei
  • 2 linguri pesmet
  • 2 linguri cacao
  • 2 linguri faina
  • 2 linguri miere
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 lingurita praf de copt
Galbenusurile se mixeaza cu zaharul, adaugam laptele, uleiul, mierea, zaharul vanilat si amestecam bine.
Urmeaza : pesmetul, faina, cacaoa si praful de copt, amestecam si la final incorporam albusurile batute spuma tare. 

Se coace blatul in tava 30 / 40 cm, folosind hartie de copt.

Ingrediente crema caramel :
  • 15 linguri zahar
  • 300 ml lapte
  • 400 ml frisca
  • 4 oua
  • 2 lingura faina
  • 10 g gelatina
  • 200 g nuci macinate
Zaharul se caramelizeaza si se stinge cu laptele fierbinte, se lasa pe foc pana se topeste tot caramelul.

Galbenusurile se amesteca cu faina si se toarna peste ele caramelul fierbinte, se pune la fiert pana se ingroasa crema. Dupa ce se ia de pe foc, se adauga gelatina hidratata in 100 ml apa rece. 

Se lasa crema la racit, apoi se incorporeaza in 400 ml frisca batuta spuma tare, la final se adauga nuca macinata si se amesteca bine.

Crema se intinde peste blatul racit si se presara nuci tocate si ciocolata.

sâmbătă, 7 ianuarie 2012

Rafaello


Ingrediente pentru  70 buc :
  • 150 g zahar pudra
  • 200 g lapte praf
  • 250 g unt moale
  • 200 g nuca de cocos
  • migdale, alune sau stafide la mijloc
Untul moale, la temperatura camerei, se amesteca cu laptele praf, zaharul pudra si 100 g nuca de cocos. 
Se framanta bine aluatul cu mainile, apoi se pune in frigider aproximativ o ora, pana se intareste compozitia.

Se formeaza bilute din aluat, se pune in mijlocul fiecarei bilute cate o aluna / migdale / stafide, si se tavalesc prin restul de 100 g nuca de cocos.

Rafaello se pastreza la rece pana la momentul servirii.

Pogacele cu jumari (2)


Ingrediente :
  •  1 kg faina
  • 1/2 kg jumari
  • 50 g drojdie proaspata
  • 2 oua
  • 1 lingurita sare
  • 100 ml smantana
  • + 1 ou pentru uns
Faina se amesteca bine cu 250 g de jumari date prin masina de tocat carne ( eu am avut 400 g jumari tocate si am mai adaugat 100 g untura de porc ), apoi se adauga drojdia dizolvata in putina apa calduta, sarea, cele 2 oua si smantana. Se framanta bine aluatul pana se desprinde de pe maini, apoi se lasa la dospit 1 ora.
Aluatul dospit se imparte in 2 parti, fiecare parte se intinde sub forma rotunda, se unge suprafata aluatului cu pasta de jumari ramasa, se fac 8 taieturi si se pliaza aluatul ca si la aluatul pentru foietaj ( tehnica aceasta am vazut-o pe un blogg culinar, este foarte simplu si dintr-o singura rulare / impachetare, vom obtine aluatul cu multe foietaje, daca gasesc bloggul, am sa adaug linkul pentru a vedea pozele), se lasa aluatul sa se odihneasca 10 minute, apoi se intinde din nou sub forma dreptunghiulara, grosimea sa fie de 1 deget si se decupeaza pogacelele. 

Pogacelele de aseaza in tava de la aragaz, se acopera cu un prosop de bucatarie si se lasa la crescut 15 minute, apoi se ung cu oul batut si se coc pana devin aurii.

Din ingredientele de mai sus rezulta 4 tavi mari de pogacele gustoase, cu foietaj, asa cum se vede si in poze, drept dovada pentru cat sunt de bune, doar cele din farfurie au apucat sedinta foto.

miercuri, 4 ianuarie 2012

Cozonac cu de toate





  • 1 kg faina
  • 200 g zahar
  • 7 galbenusuri
  • esenta de rom
  • esenta de vanilie
  • coaja rasa de lamaie, portocala
  • 1 lingurita sare
  • 450 ml lapte
  • 30 g unt topit
  • 50 g drojdie proaspata 
  • 100 ml ulei 
Drojdia se dizolva in laptele caldut, se adauga 200 g zahar si se amesteca bine.
Faina se cerne intr-un vas incapator, se adauga drojdia dizolvata, untul topit, sarea, esentele, coaja de lamaie si portocala, galbenusurile si se framanta foarte bine aluatul, pana se dezlipeste de pe peretii vasului. 

Apoi, incepem sa adaugam uleiul cate putin si framantam pana se incorporeaza in aluat, uleiul se adauga in 3-4 trepte, framantand bine dupa fiecare data.

Aluatul se pune la dospit intr-un loc caldut, cel putin o ora, pana isi dubleaza volumul.

Ingrediente pentru umplutura :
  • 7 albusuri
  • 25 g cacao
  • 50 g nuca de cocos
  • 150 g zahar
  • esenta de rom, vanilie
  • 100  g nuci macinate
  • 50 g stafide
  • 200 g rahat
+ 1 galbenus de ou si 2 linguri de lapte pentru uns.

Albusurile se bat spuma tare cu zaharul, se adauga : cacaoua, nuca de cocos, nuca, esentele, stafidele si se amesteca usor cu o spatula.

Aluatul dospit se rastoarna pe masa de lucru unsa cu ulei, se imparte in 4 parti egale, fiecare parte se intinde intr-o foaie dreptunghiulara foarte subtire, se pune 1/4 din umplutura, se intinde umplutura si se presara bucati de rahat.

Se ruleaza si se impletesc 2 cate 2. Se modeleaza frumos cozonacii si se aseaza in formele de cozonaci unse cu untura si tapetate cu hartie de copt.

Dupa ce se aseaza in forme, cozonacii se mai lasa la dospit inca 30 de minute, apoi se ung cu galbenusul de ou amestecat cu cele 2 linguri de lapte si se coc in cuptorul preincalzit, la treapta mica ( 2 sau 3 ) cel putin 45 - 60 de minute, pana se rumenesc frumos. 

Se poate incerca daca sunt gata cu ajutorul unui bat de frigarui care se infige in mijlocul cozonacului, daca batul iese curat, atunci cozonacul este gata.

Poza cu sectiunea nu am deaorece cozonacii au fost facuti cadou, dar au fost foarte deliciosi si aromati, cei mai buni cozonaci pe care i-am mancat pana acum, cu umplutura din belsug, nu numai "urme" de nuci, ciocolata, etc.

Tort dobos 1

Ingrediente blat :
  • 8 oua
  • 16 linguri zahar
  • 16 linguri faina
  • 3 linguri ulei
  • 1 plic praf de copt
Albusurile se bat spuma tare impreuna cu zaharul, se adauga galbenusurile frecate cu cele 3 linguri de ulei, faina cernuta, praful de copt, se amesteca usor cu o spatula si se coace blatul intr-o forma rotunda de tort cu diametrul de 26 cm. 

Dupa racire, blatul se taie in felii subtiri, blatul a fost foarte inalt, asa ca am reusit sa-l tai in 6 felii, ca si cum as fi copt 6 blaturi de dobos.
Foile se vor umple cu urmatoarea crema :

Ingrediente crema :
  • 4 oua
  • 150 g zahar
  • 2 linguri mari de cacao
  • 250 g unt
  • 100 g zahar pudra
Ouale intregi se amesteca cu 150 g zahar si se pun la fiert pe baie de aburi, se amesteca continuu pana se ingroasa crema, apoi se adauga cacaoua si se lasa la racit.

Untul moale la temperatura camerei se mixeaza cu zaharul pudra si se adauga cate o lingura din crema racita.

Tortul se poate orna cu crema de dobos sau cu zahar caramelizat.