sâmbătă, 24 decembrie 2011

miercuri, 21 decembrie 2011

Turta dulce frageda


Ingrediente :
  • 1 kg faina
  • 300 g zahar
  • 300 g unt
  • 250 g miere
  • 3 oua
  • 1 lingura mare bicarbonat de sodiu
  • un praf de sare
  • condimente pentru turta dulce
  • + o lingurita scortisoara
Faina se amesteca cu : zaharul, untul topit, mierea, ouale, bicarbonatul, sarea , condimentele si se framanta aluatul pana se desprinde de pe maini, aluatul obtinut va fi mai moale, dar asa trebuie sa fie.
Aluatul obtinut se inveleste in folie alimentara si se da la frigider pentru 2-3 ore, apoi se rup bucati din aluat si se formeaza bilute care se aseaza in tava lasand distanta intre ele. 
Se coc fursecurile la foc mediu pana incep sa se rumeneasca usor pe margini. 

Daca vreti sa decupati diverse forme de turta dulce, aluatul trebuie lasat la frigider peste noapte, pentru a se intari suficient de tare.
Turta dulce am decorat-o cu zahar pudra amestecata cu zeama de lamaie si margelute colorate.

Aceste fursecuri sunt foarte fragede si moi inca de la inceput, nu sunt tari ca si fursecurile cu miere, in general.

Stelute cu cafea ness



  • 100 g nuci macinate fin
  • 275 g faina
  • 200 g unt rece
  • 1 galbenus de ou
  • 100 g zahar pudra
  • 1 lingura mare cacao
  • 2 plicuri cafea ness
  • 1 praf de sare
In faina cernuta se pune untul taiat cubulete mici, se framanta aluatul pana se incorporeaza untul, apoi se adauga: nucile macinate, galbenusul, zaharul pudra, cacaoua, nessul si sarea, se framanta aluatul pana se leaga bine compozitia, se pune aluatul in folie alimentara si se da la rece pentru 30 de minute.
Se intinde aluatul intr-o foaie de 0.5 cm si se decupeaza stelute de diferite marimi.
Fursecurile se aseaza pe tava tapetata cu hartie de copt si se coc la foc mediu timp de 10 minute.

Apoi se lasa la racit si se orneaza cu ciocolata topita sau pasta de zahar praf : 3 - 4 linguri mari de zahar pudra se amesteca cu zeama de lamaie pana se obtine o pasta usor de intins peste fursecuri.

Bastonase cu ciocolata


Ingrediente :
  • 150 g unt
  • 120 g zahar
  • 225 g faina
  • 1 galbenus
  • 50 g ciocolata amaruie
  • 1 lingura mare cacao
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 lingurita praf de copt
Untul moale se mixeaza cu zaharul, zaharul vanilat, se adauga gelbenusul, ciocolata topita si se amesteca bine.
Apoi se adauga faina amestecata cu praful de copt, cacaoua si se framanta pana se leaga bine aluatul.
Aluatul pentru fursecuri se inveleste in folie alimentara si se lasa la frigider o ora.

Se rup bucati din aluat, se formeaza rulouri de grosimea unui deget si se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt. Fursecurile se coc repede (aprox. 10 minute) la foc mediu, in cuptorul preincalzit.

Bastonasele cu ciocolata sunt fragede inca de la inceput, insa daca se pastreaza cateva zile intr-o caserola cu capac, vor deveni si mai gustoase.
Am ornat fursecurile cu ciocolata topita.

Sursa aici.

marți, 20 decembrie 2011

Tort cu crema de visine


Ingrediente blat :
  • 6 oua
  • 12 linguri zahar
  • 12 linguri faina 
  • 2 linguri ulei
  • 1/2 plic praf de copt
  • 2 linguri cacao
Albusurile se bat spuma cu zaharul, se adauga : galbenusurile, uleiul, cacaoua, praful de copt si faina cernuta.
Se amesteca usor cu o spatula si se toarna compozitia intr-o forma de tort cu diametrul de 26 cm, se coace blatul la foc mediu pana ce trece testul scobitorii.

Ingrediente crema :
  • 1 borcan mare de compot de visine
  • 450 g iaurt de visine
  • 150 g zahar
  • 400 ml frisca 
  • 1 plic gelatina
 Gelatina se hidrateaza in 100 ml apa rece timp de 10 minute, apoi se topeste pe baie de aburi.

Iaurtul se mixeaza cu zaharul, pana se dizolva zaharul, se adauga gelatina si se amesteca bine.
Se mixeaza frisca pana se obtine o spuma consistenta, peste care se adauga iaurtul si se amesteca usor.

Pentru insiropare se pregateste un sirop din : 3 linguri de zahar caramelizate si 1 cana de apa.

Blatul racit se taie in 3, se insiropeaza bine fiecare foaie de blat.

In forma de tort tapetata cu folie alimentara se aseaza un blat de tort, jumatate din crema de visine, visine din compot, blatul 2, crema, visine si la final blatul 3.

Tortul se lasa in frigider cateva ore, apoi se rastoarna pe un platou pentru torturi si se orneaza.
Eu am ornat cu pasta de zahar, dar la fel de bine, tortul se poate orna cu frisca.

miercuri, 14 decembrie 2011

Prajitura din albusuri




Ingrediente pentru o tava de 30 / 40 cm :

  • 6 albusuri de ou ( am folosit albusurile ramase de la Ciorba de burta )
  • 1 cana de zahar
  • 3/4 cana faina
  • 2 cani : stafide, rahat taiat marunt, nuci tocate
  • 1 plic praf de copt
Albusurile se bat spuma tare zu zaharul, cand s-a topit zaharul se adauga : faina, praful de copt, amestecul de nuci +stafide+ rahat, se amesteca usor cu o spatula si se coace blatul in tava unsa cu unt si tapetata cu hartie de copt.

Ingrediente pentru crema :
  • 300 ml lapte
  • 4 linguri zahar
  • 1 plic budinca de vanilie
  • 250 ml frisca
Budina se prepara conform instructiunilor de pe ambalaj, cu 300 ml lapte si 4 linguri de zahar, dupa racire se mixeaza cu frisca batuta spuma.

Crema se intinde peste blatul racit si se prepara glazura de ciocolata din :
  • 150 g ciocolata
  • 90 ml frisca lichida
- se incalzesc pe baie de aburi pana se topeste ciocolata si se intinde peste prajitura.

Prajitura se lasa la rece cateva ore, apoi se feliaza cu un cutit ascutit.

marți, 13 decembrie 2011

Ciorba de burta



Ingrediente :
  • 1 kg burta de vita feliata / prefiarta
  • 4 frunze de dafin
  • 4-5 l apa
  • 6 cuburi Maggi cu gust de vita
  • sare , piper, vegeta
  • o capatana de usturoi
  • o ceapa
  • 2 morcovi
  • 1 radacina patrunjel
  • 1/2 radacina de telina
  • 500 g smantana
  • 5-6 galbenusuri de ou
  • 2 linguri faina
Burta de vita se taie fasii potrivit de mari si se pune la fiert in apa cu foile de dafin. Se lasa 30 - 40 de minute, apoi se strecoara si apa se arunca.
Pregatim supa : se pun la fiert 4-5 l de apa, se pun cubuletele de Maggi, se condimenteaza cu sare, piper, vegeta si se pune o capatana de usturoi pisat marunt. Se lasa la fiert pana ce pregatim legumele.

Ceapa se toaca marunt si se caleste in putin ulei, se adauga morcovii, radacina de patrunjel, telina - date pe razatoarea mica si se calesc impreuna pana ce legumele s-au inmuiat. 
Legumele calite se adauga in ciorba / supa si se pune si burta de vita fiarta.
Se mai lasa sa dea un clocot, apoi se stinge focul.

Se  amesteca smantana, galbenusurile, faina si cativa catei de usturoi tocati marunt, apoi cu polonicul se adaga supa pana ce compozitia ajunge la temperatura ciorbei / supei, apoi se amesteca totul cu ciorba, se procedeaza astfel pentru a nu se branzi smantana de la ciorba fierbinte si pentru a nu se forma cocoloase de faina.

La final se mai potriveste gustul cu sare, piper ( daca este nevoie ) si se acreste ciorba cu otet sau bors.
Eu am lasat ciorba neacrita, la servire fiecare a pus otet dupa preferinta.
Deasemenea, se poate adauga in ciorba si ardei iute tocat marunt.

Ciorba de burta se serveste cu ardei iuti proaspeti sau murati.

Pofta buna !

sâmbătă, 10 decembrie 2011

Mini gogosi



Ingrediente :
  • 500 g faina
  • 100 ml lapte caldut
  • 3/4 pachetel drojdie proaspata
  • 2 linguri zahar
  • 2 oua
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 500 ml ulei pentru prajit
Drojdia se dizolva in laptele caldut, se adauga zaharul si se lasa sa creasca putin. 
Se pune faina intr-un vas incapator, se adauga drojdia crescuta, ouale, zaharul vanilat si se framanta aluatul pana se desprinde de pe marginile vasului.

Se acopera cu un prosop si se lasa la crescut 1 ora, apoi se intinde aluatul aproximativ de grosimea unui deget, se decupeaza gogosile cu un pahar mic si se prajesc in uleiul bine incins.

Gogosile fierbinti se dau prin zahar pudra.

joi, 8 decembrie 2011

Pateuri cu sunca si cascaval


Ingrediente pentru 6 buc :
  • un pachet foietaj 
  • 6 felii sunca presata
  • 100 g cascaval
  • 1 ou
  • sare, piper
  • seminte de susan
Aluatul de foietaj congelat l-am  lasat la temperatura camerei timp de 2 ore, apoi l-am taiat in 6 dreptunghiuri, in fiecare am pus o felie de sunca presata taiata fasii si bucati de cascaval, am presarat sare si piper, am uns marginile cu ou batut si am impachetat pateul.

Pateurile le-am pus in tava unsa cu putin ulei, am uns fiecare pateu cu ou batut, am presarat seminte de susan si am copt pateurile pana s-au rumenit.

miercuri, 7 decembrie 2011

Biscuiti glazurati

  • 9 linguri lapte
  • 9 linguri zahar
  • 9 linguri ulei
  • 2 oua
  • 1 lingurita amoniac
  • faina cat cuprinde
Se mixeaza foarte bine ouale cu zaharul, se adauga uleiul, laptele, amoniacul si la final faina, se framanta pana se obtine un aluat nelipicios, usor de modelat.

Aluatul se tine la rece 30 de minute, apoi se intinde o foaie de 0,5 cm grosime, se decupeaza formele si se coc la foc iute. Biscuitii se coc repede, se lasa pana ce incep sa se rumeneasca marginile, daca se lasa prea mult la copt se vor usca.

Dupa racire, biscuitii se orneaza cu ciocolata alba / cu cacao topita pe baie de aburi si ornamente.
Biscuitii se pot pastra mai multe saptamani in cutii inchise.

sâmbătă, 3 decembrie 2011

Cornuri cu rahat


Ingrediente pentru 12 cornuri mari ( ca si cele cumparate de la brutarie ) :
  • 650 g faina
  • 350 ml lapte
  • 4-5 linguri zahar
  • 3 linguri ulei
  • 3 oua
  • 50 g drojdie
  • 500 g rahat
  • 1 ou + 1 lingura de lapte pentru uns
Laptele se incalzeste putin, se adauga zaharul si drojdia sfaramata si se lasa sa creasca putin.
Intr-un vas se pune faina, se adauga ouale si drojdia dizolvata in apa. 
Se framanta bine aluatul pana incepe sa se desprinda de pe peretii vasului, apoi se pun cele 3 linguri de ulei si se framanta in continuare pana ce aluatul se desprinde de pe maini.

Se lasa aluatul la dospit 30 de minute, apoi se imparte in 3 parti, fiecare bucata se intinde sub forma rotunda si se taie in 4 bucati ( exact ca si pizza, eu am folosit cutitul pentru taiat pizza ). Se aseaza bucati de rahat si se ruleaza cornul. 

Se aseaza in tava unsa cu putina untura, se acopera cu un prosop curat si se mai lasa la crescut 10 - 15 minute, apoi se ung cornurile cu oul + laptele si se coc la foc mediu pana se rumenesc frumos

Mancare rapida cu cartofi


Ingrediente pentru 4 persoane :
  • 1 kg cartofi
  • 500 g carne de porc
  • 1 ceapa mare
  • mix de condimente pentru carne de porc
  • ulei
  • slanina afumata
Cartofii se curata, se taie cubulete si se pun intr-un vas incapator.
Se adauga carnea taiata cubulete mici, ceapa taiata felii subtiri, se condimenteaza bine ( dupa gust ), eu am adaugat mix de condimente pentru carne de porc, boia si delikat, se pune si putin ulei si se amesteca bine cu mana. Un vas termorezistent se unge cu putin ulei, se toarna amestecul de cartofi + carne + ceapa + condimente, se toarna o cana mare de apa si deasupra se aseaza felii de slanina afumata.
Se acopera vasul cu folie de aluminiu si de la cuptor timp de o ora, dupa expirarea timpului, se inlatura folia si se mai lasa inca 30 de minute pentru a se rumeni frumos.

Am servit mancarea de cartofi alaturi de muraturi.

Pofta buna !

Cornulete cu nuca


Ingrediente pentru o portie :
  • 200 g unt
  • 150 g nuci macinate
  • 1 ou
  • 4 linguri zahar
  • 400 g faina
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • zahar pudra
Se amesteca faina, nucile macinate si praful de copt. Urmeaza oul, zaharul si untul topit in cuptorul cu microunde.

Se framanta bine pana ce se leaga aluatul, se pune in folie alimentara si se pastreaza la rece timp de 30 de minute.

Se rup bucati mici de aluat si se formeaza baghete de grosimea unui deget, se aseaza in tava unsa cu putina grasime si se coc repede in cuptorul preincalzit, coptul dureaza mai putin de 10 minute. Cand cornuletele incep sa se rumeneasca, sunt gata, fierbinti se dau prin zahar pudra.

Din cantitatile de mai sus mi-au iesit 2 tavi mari de cornulete, aproximativ 70 - 80 de bucati.
Cornuletele cu nuca se pastreaza in cutie alimentara.

Alaturi de alte bunatati : cornulete cu rahat si baton de ciocolata.

Tort cu crema de nuca


Ingrediente blat :
  • 6 oua
  • 12 linguri zahar
  • 12 linguri faina
  • 1/2 plic praf de copt
  • 2 linguri ulei
Albusurile se bat spuma cu zaharul, se adauga galbenusurile, faina, praful de copt si uleiul, se amesteca usor cu o spatula si se toarna compozitia intr-o tava rotunda cu diametrul de 26 cm, unsa cu unt si tapetata cu faina.
Se coace blatul la foc mediu pana ce trece testul scobitorii.

Ingrediente pentru crema :
  • 4 oua
  • 12 linguri zahar
  • 250 g unt
  • 250 g nuca
Ouale intregi se amesteca cu zaharul si se pun la fiert, intr-o oala, la foc mic,amestecand mereu cu telul.
Cand se ingroasa ca si o budinca, se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca.
Nucile se rumenesc 10 minute in cuptor, apoi se macina.
Se mixeaza bine untul, se adauga crema de oua si nuca macinata si se mixeaza bine.

Pentru sirop: 4 linguri de zahar se pun la caramelizat si se sting cu 200 ml apa.

Blatul se taie in 3 parti, se insiropeaza bine si se umple cu crema de nuci.
Se orneaza cu frisca si nuci pisate.