joi, 16 decembrie 2010

Prajitura desteapta cu branza




Ingrediente :

  • 3 oua
  • 150 g zahar
  • 250 ml frisca
  • 50 g smantana
  • 50 g unt
  • 140 g faina
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • 250 g branza dulce
  • esenta de vanilie
2 oua si 100 g zahar se mixeaza bine, pana se topeste tot zaharul, se adauga untul topit, frisca lichida, smantana si omogenizam. Apoi se adauga faina amestecata cu praful de copt.
Branza se mixeaza cu restul de zahar (50 g), vanilia, 1 ou.

Un vas termorezistent cu diametrul de 22 cm. se unge cu unt, se toarna compozitia de aluat in tava si la mijloc se toarna compozitia cu branza, se niveleaza si se lasa la copt la foc mic pana se rumeneste frumos. Eu am lasat in jur de o ora.

Se lasa prajitura sa se raceasca in forma si cand s-a racit, se rastoarna si se pudreaza cu zahar pudra.




Sursa.

Tort cu crema de ciocolata




Ingrediente blat :

  • 6 oua
  • 12 linguri zahar
  • 2 linguri cacao
  • 10 linguri faina
  • 1/2 plic praf de copt
Albusurile se bat spuma tare cu zaharul, apoi se adauga galbenusurile, faina + cacaoua + praful de copt cernute, se amesteca usor si se toarna compozitia intr-o forma rotunda de 25 cm unsa cu unt si tapetata cu faina.
Blatul se coace la foc mediu, in cuptorul preincalzit, timp de 30 - 40 minute, se va face testul cu scobitoarea.

Crema ganache de ciocolata :

  • 300 ml frisca
  • 100 g ciocolata cu lapte
  • 100 g ciocolata amaruie 55 % cacao
Se toarna frisca intr-o cratita, se adauga ciocolata rupta bucati si se tine pe foc pana incepe sa fiarba (dar nu se lasa sa dea in clocot), amestecand tot timpul pentru a se topi ciocolata.
Crema astfel obtinuta se pune in frigider pentru 2-3 ore, sau de pe o zi pe alta.
Inainte de utilizare se mixeaza pana ce devine cremoasa (daca se doreste, se pot adauga cateva linguri de zahar pudra pentru a fi crema mai dulce).

Pentru insiropat blaturile : se caramelizeaza 3 linguri de zahar si se stinge caramelul cu 100 ml apa, se lasa la racit / topit.

Blatul se taie in 3, se insiropeaza fiecare parte si se umple foile cu crema de ciocolata.

Se orneaza cu glazura de ciocolata si frisca.

Glazura de ciocolata :

  • 100 g ciocolata cu lapte
  • 50 ml frisca
Ciocolata se rupe bucati, se pune frisca si se topeste glazura in cuptorul cu microunde, 15 - 20 secunde, sau pe baie de aburi.

Prajitura Kinder felie de lapte


Ingrediente :

  • 4 oua
  • 80 g zahar
  • 20 ml lapte
  • 100 ml ulei
  • 2 linguri gris macinat
  • 2 linguri cacao
  • 2 linguri faina
  • 2 linguri miere
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 lingurita praf de copt
Crema :

  • 350 ml frisca
  • 3 linguri miere
Pentru blat : galbenusurile se mixeaza cu zaharul, apoi se adauga laptele, uleiul, mierea si se amesteca bine, apoi se pun ingredientele uscate cernute : faina, cacaou, praful de copt si grisul macinat. La final se incorporeaza si spuma tare obtinuta din cele 4 albusuri de ou.
Se coc 2 foi in tava unsa si tapetata cu hartie de copt, se foloseste o tava mica de 24 x 34 cm.
Eu am copt un singur blat in tava mare de 30 x 40 cm, apoi blatul l-am taiat in 2.
Blaturile se coc foarte repede 7-10 minute, se va face testul scobitorii.

Pana ce blaturile se racesc, se prepara crema : frisca se mixeaza bine apoi se adauga 3 linguri mari de miere, se mai mixeaza putin si se pune la frigider pentru 10 minute.

Se umple blaturile cu crema de frisca si miere,dupa preferinte prajitura se poate pudra cu zahar praf.

Se pastreaza la rece timp de cateva ore, apoi se feliaza cu un cutit trecut sub un jet de apa calda.

sâmbătă, 11 decembrie 2010

Trandafiri cu vanilie



Ingrediente aluat:

  • 500 g faina
  • 1 cub drojdie
  • 1 lingurita sare
  • 2 lingurite zahar
  • lapte ( aproximativ 2 cani )
  • 50 ml ulei
  • 1 ou
Drojdia se dizolva in putin lapte, se adauga restul de lapte, oul, zaharul, sarea uleiul si faina. Se va pune faina putin cate putin, framantand un aluat elastic, care se lasa la crescut 30 de minute intr-un loc caldut, acoperit cu un prosop de bucatarie.

Umplutura :

  • 250 g unt
  • zahar pudra
  • zahar vanilat
  • coaja de lamaie
Se freaca untul la temperatura camerei, se adauga zaharul vanilat, zahar pudra dupa gust si coaja de lamaie.

Aluatul se imparte in 2 parti, se intind 2 foi dreptunghiulare de 0.5 cm grosime, se intinde umplutura de unt, se ruleaza si se taie rondele de 1,5 - 2 cm grosime .
Se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt si se coc trandafirii la foc potrivit.
La final se pudreaza cu zahar pudra.



Crema diplomat la pahar


Ingrediente (pentru 4 portii) :

  • 1/2 cana zahar
  • 1/2 cana lapte
  • 3 oua
  • 1 lingura faina
  • 250 ml frisca
  • 3 plicuri zahar vanilat
  • 10 g gelatina
  • fructe : portocale, banane, kiwi, dupa preferinta.
Galbenusurile se amesteca cu zaharul, faina si laptele, se pun la fiert pe baie de apa pana se ingroasa ca si o budinca. Se ia de pe foc si se adauga gelatina hidratata cu 100 ml apa si dizolvata (se pun 100 ml apa peste gelatina, se lasa sa se umfle vreo 10 minute, apoi se pune in cuptorul cu microunde pentru 10 secunde).

Frisca se bate spuma tare cu zaharul vanilat si se amesteca cu crema fiarta si racita.
Se adauga si albusurile batute spuma tare si se amesteca usor pana la omogenizare.

Crema de diplomat se imparte in cupe sau pahare si se orneaza cu multe fructe, in functie de preferinta.

Cornulete cu rahat



Ingrediente:

  • 1 cana lapte
  • 1 cana untura topita
  • 1 cub drojdie (50 g)
  • 1 plic praf de copt
  • zahar vanilat
  • faina
  • rahat
Drojdia se dizolva in lapte, se adauga untura, zaharul vanilat, praful de copt si faina, cat cuprinde, se framanta pana se obtine un aluat maleabil.

Fara a se lasa la crescut, aluatul se intinde intr-o foaie subtire, se aseaza un rand de bucati de rahat, se ruleaza si se taie cu un cutit ascutit cornuletele (eu am folosit rola de taiat pizza).
Aluatul se poate imparti in 2 pentru a lucra mai usor.

Se coc fursecurile la foc mediu pana se rumenesc, si cat sunt inca fierbinti se dau prin zahar pudra.