luni, 29 noiembrie 2010

Tiramisu





Ingrediente :

  • 500 g piscoturi
  • 500 g branza dulce (mascarpone)
  • 3 oua
  • 4 cescute de cafea
  • cacao
  • lichior dulce
  • 150 g zahar
Se amesteca intr-un vas galbenusurile cu zaharul, se adauga apoi branza si albusurile batute spuma tare, se amesteca pana la omogenizare.

Piscoturile se insiropeaza in cafea, in care in prealabil s-a adaugat lichiorul.

Pe un platou se intinde un strat de crema, peste care se aseaza un strat de piscoturi insiropate. Se continua astfel pana la epuizarea piscoturilor si a cremei.
La sfarsit se presara un praf de cacao.

Eu am montat prajitura intr-un vas yena, tapetat cu folie alimentara, am lasat in frigider peste noapte, apoi am rasturnat pe un platou.


Sursa : ambalajul de la piscoturi.

vineri, 12 noiembrie 2010

Papanasi


Ingrediente :

  • 500 g branza proaspata de vaci
  • 4 linguri faina
  • 4 linguri gris
  • 4 oua
  • 4 linguri zahar
  • un praf de sare
  • zahar pudra
Branza se zdrobeste cu o furculita se adauga ouale, faina, grisul, zaharul si sarea.
Se amesteca bine toate ingredientele.

Cu mainile umezite se formeaza bilute de marimea unei nuci, si se fierb in apa clocotita pana se ridica la suprafata. Papanasii se scot din apa cu o spumiera si se presara cu zahar pudra.

Pofta buna !

Prajitura cu mere si caramel


Ingrediente blat :

  • 3 oua
  • 100 g zahar
  • 200 g iaurt
  • 3 linguri ulei
  • 1 lingurita praf de copt
  • 200 g faina
  • esenta de vanilie
Se mixeaza ouale cu zaharul, se adauga uleiul, iaurtul, esenta de vanilie si se amesteca bine.
Urmeaza faina + praful de copt cernute. Se amesteca bine si se pune de o parte.

Ingrediente pentru caramel :

  • 100 g zahar
  • 50 g unt
  • 50 ml frisca
Zaharul se caramelizeaza la foc mic, apoi se pune untul si frisca, se ia vasul de pe foc si se amesteca bine, pana ce se topeste zaharul caramelizat, se curata 5-6 mere, se taie felii subtiri.

  • 5-6 mere
  • scortisoara
O parte din caramel se amesteca cu merele taiate felii subtiri si se presara scortisoara.
Merele se aseaza intr-o tava unsa bine cu unt, peste ele se toarna compozitia pentru blat si se coace la foc mic pana ce trece testul cu scobitoarea.

Dupa ce s-a copt, prajitura se lasa la racit, apoi se rastoarna pe un platou, se toarna restul de caramel. Se feliaza prajitura cu un cutit bine ascutit.

Sursa.

Negresa cu nuci





Ingrediente ( pentru tava 30 / 40 cm ) :

  • 3 oua
  • 1 cana zahar
  • 150 ml ulei
  • 250 ml lapte
  • 400 g faina
  • 5 linguri gem de prune
  • 5 linguri cacao
  • 1 praf de copt
  • 100 nuci
Pentru glazura :

  • 200 g ciocolata
  • 100 g unt
  • 3 linguri ulei
  • 3 linguri apa
  • 1 lingura zahar pudra
Ouale se mixeaza cu zaharul pana isi dubleaza volumul si zaharul se topeste.
Se adauga uleiul, treptat ca si la maioneza, laptele si gemul de prune, se amesteca bine.

Urmeaza ingredientele uscate : faina, cacaoua si praful de copt cernute impreuna.
Se amesteca bine si se toarna compozitia in tava unsa cu unt si tapetata cu faina sau hartie de copt, se presara nucile maruntite si se coace prajitura la foc mic timp de 40 - 50 minute, pana cand trece testul cu scobitoarea.

Dupa ce prajitura s-a racit, se orneaza cu glazura : toate ingredientele pt. glazura se topesc pe baie de aburi, se lasa la racit pana ce se ingroasa putin glazura.


Fursecuri cu ciocolata




Ingrediente :

  • 250 g unt
  • 1 cana zahar
  • esenta de vanilie
  • 200 g ciocolata neagra
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 ou
  • 1 praf de sare
  • faina ( aprox. 500 g )
Untul moale se mixeaza cu zaharul, se adauga esenta de vanilie, oul si se mixeaza bine.
Se adauga praful de copt, sarea si faina, putin cate putin amestecand continuu cu o lingura de lemn, pana ce compozitia devine suficient de consistenta.

Se adauga si ciocolata maruntita si se amesteca bine. Daca e nevoie se mai adauga cateva linguri de faina. Trebuie sa obtinem un aluat care se poate modela usor, ca si plastelina.

Aluatul obtinut se pastreaza la frigider 30 de minute, apoi se modeleaza bilute de marimea unei nuci, se aseaza pe tava tapetata cu hartie de copt lasand distanta destul de mare intre ele.
Fursecurile se coc la foc mediu pana incep sa se rumeneasca.

  • Aluatul care nu se foloseste se pastreaza la frigider pentru a putea modela usor bilutele.
  • Fursecurile se pastreaza intr-o cutie pentru fursecuri pentru a ramane crocante.