duminică, 18 iulie 2010

Prajitura krem a la krem



Ingrediente pentru blat :

  • 6 oua
  • 6 linguri zahar
  • 1 plic Creme Ole de ciocolata
Albusurile se bat spuma tare, apoi se adauga zaharul si se mixeaza pana ce se topeste zaharul.
Se adauga galbenusurile si crema de ciocolata si se omogenizeaza bine compozitia cu o lingura de lemn. Se toarna compozitia pentru blat, intr-o tava de dimensiunile 20 x 30 cm, tapetata cu hartie de copt si se coace blatul la foc mediu timp de 30 de minute.

Ingrediente pentru crema :

  • un plic Creme Ole de vanilie
  • 250 ml lapte
  • 250 ml frisca
  • 1 lingurita esenta de vanilie
Intr-un bol se pune praful pentru crema, se toarna laptele si frisca, se adauga si esenta de vanilie si se mixeaza la viteza mica pana se ingroasa crema.

Crema se intinde intr-un strat uniform peste blatul racit si se acopera cu glazura de ciocolata obtinuta din :

  • 50 g ciocolata cu lapte
  • 50 g ciocolata amaruie ( 55 % cacao )
  • 50 g unt
  • 50 ml frisca
Dupa ce a stat cateva ore in frigider, pajitura se taie felii cu un cutit ascutit tinut cateva secunde in apa fierbinte.

Sursa.

vineri, 16 iulie 2010

Trandafiri cu ciocolata



Ingrediente ( pentru 2 forme rotunde cu diametrul de 25 cm ) :

  • 600 g faina
  • 25 g drojdie proaspata
  • 100 g zahar
  • un praf de sare
  • 1 ou
  • 100 ml ulei
  • lapte ( aprox. 300 ml )
Pentru umplutura :

  • 200 g ciocolata
  • 4 linguri zahar
  • + 100 ml lapte + 2-3 linguri zahar
Drojdia se dizolva in putin lapte caldut amestecat cu o lingura de zahar, apoi se amesteca cu : faina, uleiul, sarea, oul, zaharul si se framanta un aluat elastic, adaugand lapte, putin cate putin, pana cand aluatul nu se mai lipeste de maini. Se lasa aluatul la dospit 1 ora.

Pentru umplutura : ciocolata se da pe razatoarea mare si se amesteca cu zaharul.

Dupa ce si-a dublat volumul, aluatul se imparte in 2 parti egale care se intind sub forma dreptunghiulara avand grosimea de 0.50 cm. Fiecare parte se unge cu putin ulei sau unt topit si se presara peste ele ciocolata rasa amestecata cu zahar. Se ruleaza si apoi se imparte in 12 parti, se pot taia trandafirii cu ajutorul unui cutit bine ascutit sau folosind un fir de ata.

Trandafirii obtinuti se aseaza in tava rotunda tapetata cu hartie de copt si se lasa sa se odihneasca inca 15 - 20 minute, timp in care incalzim bine cuptorul.

Se coc prajiturile pana se rumenesc frumos, apoi, peste fiecare trandafir se toarna cate o lingura de lapte amestecat cu zahar, se presara putin zahar tos si se mai lasa la cuptor vreo 5 minute.

Cand sunt gata, trandafirii se rastoarna pe un platou si se servesc calzi alaturi de o cana de lapte ... sau asa simpli, oricum, sunt foarte buni !


Porumb fiert


Porumbul se curata de stiulete, se aseaza intr-un vas cateva frunze / stiuleti de porumb, se pun bucatile de porumb si se acopera cu un alt rand de frunze.
Se pune apa cat sa acopere bine porumbul si se lasa la fiert, eu am lasat porumbul la fiert 30 de minute socotind de la momentul cand a inceput sa fiarba.
Timpul de fierbere depinde de cat este de crud porumbul.

miercuri, 14 iulie 2010

Ghiveci de legume

Ingrediente ( pentru 4 portii ) :
  • 2 cepe mari
  • 2 ardei grasi
  • 4 rosii
  • 4 ciuperci champignon
  • 2 vinete mici
  • sare, piper
  • 1 cescuta ulei
Cepele se curata si se taie marunt. Se pun la calit in ulei, aoi se adauga pe rand : ardeii taiati fasii, ciupercile taiate feliute si vinetele taiate cubulete. Se calesc impreuna cateva minute.

Se adauga rosiile decojite taiate cubulete, sare, piper si putina apa.
Se lasa la fiert pana ce toate legumele devin moi.
In timpul fierberii se mai adauga apa daca este nevoie.


Ghiveciul obtinut se serveste cu orez fiert, piure de cartofi sau mamaliga.

Pofta buna !

Salata de dovlecei cu maioneza



Ingrediente:

  • 2 bucati de dovlecei mai mari
  • 1 ceapa mica
  • 1 galbenus de ou
  • 1 lingura maioneza
  • 200 ml ulei
  • patrunjel verde
  • sare, delikat
Dovleceii se curata, se scobeste miezul cu o lingura si se taie bucati mai mici.
Bucatile de dovlecei se pun la fiert in apa cu putina sare pana cand sunt moi, sa intre furculite cu usurinta in ei, aproximativ 20 de minute. Apoi se scurg si se lasa la racit pana pregatim maioneza.

Se prepara maioneza din galbenusul de ou, mustarul si uleiul.

Maioneza se amesteca cu dovleceii zdrobiti cu furculita sau blenderul ( dupa zdrobire se mai lasa putin la scurs) , se adauga patrunjel tocat marunt, ceapa data pe razatoarea mica si se potriveste gustul cu sare si delikat.

Dupa preferinta, se poate folosi marar in loc de patrunjel si usturoi in loc de ceapa.
Se potriveste foarte bine in oricare dintre aceste combinatii.


Pofta buna !

sâmbătă, 10 iulie 2010

Chec cu banane si alune


Ingrediente:
  • 1 pahar faina
  • 1 pahar zahar
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1/4 lingurita sare
  • 2 lingurite cacao
  • 1/2 cana ulei
  • 125 g iaurt de banane ( sau iaurt simplu )
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 1 ou
  • 1 galbenus de ou
  • 3 banane coapte
  • 100 g alune ( sau nuci )
Intr-un bol se amesteca : faina, zaharul, bicarbonatul de sodiu, sarea si cacaoua.
Intr-un alt bol se amesteca : bananele zdrobite cu furculita, oul, galbenusul, esenta de vailie, uleiul si iaurtul.


Peste ingredientele lichide amestecat bine cu telul, se pun ingredientele solide amestecate si se omogenizeaza bine. La final se adauga si alunele tocate marunt.

Compozitia astfel obtinuta se toarna intr-o forma de chec si se da la cuptor timp de 60 de minte, treapta 3 din 8.

Checul se feliaza dupa ce s-a racit.

Sursa.

Salata de castravete cu iaurt


Ingrediente ( pentru 2 portii ) :

  • 1 castravete mare ( 300 -400 g )
  • 200 g iaurt
  • 2 catei usturoi
  • sare
Castravetele se curata si se taie felii subtiri.
Se condimenteaza cu sare dupa gust, se amesteca cu usturoiul pisat si iaurtul.
Se tine la frigider cel putin 30 de minute si se serveste rece alaturi de preparate din carne / garnituri.

vineri, 9 iulie 2010

Supa crema de legume


Ingrediente ( pentru 2 portii ) :

  • 1 ceapa mica
  • 2 morcovi
  • 1 radacina patrunjel
  • 1 radacina pastarnac
  • 1 dovlecel
  • 2 cartofi
  • cateva floricele de conopida
  • o bucatica radacina de telina
  • patrunjel
  • sare, piper
  • 50 g unt
Legumele se curata, se toaca bucati mici si se pun la fiert in apa cu sare.

Dupa ce au fiert legumele, se strecoara si se paseaza cu blenderul vertical, adaugand untul, sare si piper dupa gust si supa strecurata, pana se obtine consistenta dorita.

La final se adauga patrunjelul tocat marunt.

Se serveste cu smantana si crutoane de paine.

Pofta buna!


joi, 8 iulie 2010

Ciuperci umplute



Ingrediente:

  • 500 g ciuperci champignon
  • 1 ceapa mare
  • 1 legatura patrunjel
  • 100 g cascaval ras
  • 2 linguri ulei
  • sare, piper
Ciupercile se curata si se rup piciorusele.

Ceapa tocata marunt se caleste cateva minute in ulei, apoi se adauga piciorusele de la ciuperci tocate marunt. Se calesc toate pana ce se evapora apa lasata de ciuperci si se inmoaie ceapa si ciupercile.
Se adauga sare si piper dupa gust.


Se opreste focul si se adauga patrunjelul tocat marunt si 50 g de cascaval ras. Se amesteca bine si cu aceasta compozitie se umple ciupercile.

Ciupercile umplute se aseaza intr-o tava tapetata cu hartie de copt, se presara peste ele restul de cascaval ras si se dau la cuptor 25 - 30 de minute.

Pofta buna !

Inghetata de visine



Ingrediente:

  • 500 g visine coapte
  • 4 albusuri
  • 20 linguri zahar
  • 100 ml frisca
  • 100 g ciocolata cu cacao
Albusurile de bat spuma tare cu zaharul, apoi se adauga visinele fara samburi tocate cu blenderul si scurse de zeama. Se mixeaza bine, apoi se adauga frisca si se mixeaza pana se ingroasa compozitia pentru inghetata.

Ciocolata se topeste in cuptorul cu microunde.

Compozitia pentru inghetata se repartizeaza in caserole astfel: se pune un strat de inghetata, apoi se stropeste cu ciocolata topita si racita, iar inghetata, ciocolata si tot asa pana se umple caserola.

Am obtinut 3 caserole pline, pe care le-am tinut in congelator vreo 2-3 ore.

Si gata inghetata de visine: cremoasa, acrisoara si ciocolatoasa.


Saleuri cu cascaval


Ingrediente:

  • 500 g faina
  • 200 g untura
  • 1 plic praf de copt
  • 1 lingura sare
  • lapte
  • 200 g cascaval
  • 1 ou
Faina se amesteca cu untura topita, apoi se adauga celelalte ingrediente : praful de copt, sarea, drojdia dizolvata in putin lapte, 100 g cascaval ras si lapte cat este necesar pentru a obtine un aluat maleabil.

Aluatul se intinde intr-o foaie de 1 cm grosime, se unge cu oul batut si se presara restul de cascaval ras.

Se taie fasii si se coc saleurile la foc mare.

vineri, 2 iulie 2010

Pulpe de pui la tava



Ingrediente:

  • pulpe de pui ( am folosit pulpe intregi )
  • 1 lingura mare de untura
  • 1 ceapa mare
  • 3 catei de usturoi
  • 50 ml apa
  • condimente: sare, piper, vegeta, condimete pentru carne de pui
Pulpele le-am curatat, le-am spalat bine, le-am sters cu un prosop de bucatarie si le-am crestat cu un cutit ascutit. Am condimentat carnea.

Am intins untura intr-o tava si am asezat pulpele de pui.

Am presarat ceapa taiata felii mari si usturoiul taiat felii. Am turnat si apa.

Am acoperit tava cu folie de aluminiu si am dat la cuptor aprox. 30 - 40 de minute pana ce carnea a fost moale, apoi am dat la o parte folia si am lasat inca 20 de minute pana ce pulpele au devenit aurii.

Am servit pulpele de pui la tava cu cartofi noi natur si salata asortata.

Pofta buna!

Tort cu crema de vanilie





Tortul numarul 3 pe care l-am savurat anul acesta de ziua mea, a fost un tort cu blat de cacao, sirop de vanilie si crema ganache de ciocolata alba cu esenta de vanilie.

Foarte delicios si aromat!

Pentru crema de vanilie am folosit:

  • 250 g ciocolata alba
  • 250 ml frisca
  • 2 linguri zahar pudra
  • esenta de vanilie
Pentru ornat :

  • 200 ml frisca
  • 1 lingura zahar pudra
  • 100 g ciocolata neagra
Ciocolata alba am rupt-o bucati, am pus-o intr-un bol si am turnat peste ea 100 ml frisca lichida.
Am dat la microunde 20 - 30 de secunde pana s-a topit ciocolata, am lasat sa se raceasca.

Restul de frisca se bate spuma tare cu zaharul pudra si se incorporeaza ciocolata topita + esenta de vanilie. Se mixeaza cateva minute pana se ingroasa crema.

Tort aniversar - 30 iunie 2010




Un tort delicios cu blat cu cacao, sirop cu esenta de rom, cu crema de ciocolata si ornat cu crema de vanilie ... o nebunie de arome :)

Am folosit crema ganache de ciocolata alba si de ciocolata neagra.

LA MULTI ANI ... pentru mine !



Tort de zmeura ( pentru 30 iunie )




Tortul acesta l-am primit cadou de la mama de ziua mea, de fapt au fost 2 torturi pentru ca am fost 2 sarbatoriti.

Torturile erau cu blat de pandispan si spuma de zmeura cu frisca ... ca si pe vremea copilariei :)

Multumim frumos pentru torturi ! Au fost foarte - foarte bune !