miercuri, 16 iunie 2010

Biscuiti cu crema de ciocolata


Ingredientele pentru o crema rapida de ciocolata :

  • 125 g unt
  • 50 g ciocolata amara ( 65 % cacao )
  • 100 g zahar
  • 150 ml frisca lichida sau lapte
  • 1 lingura mare cacao
  • 1 ou
  • biscuiti macinati
Untul, zaharul, frisca / laptele, cacaoua, ciocolata rupta bucati se pun intr-o cratita si se lasa pe foc mic pana se topeste ciocolata si zaharul. Se ia de pe foc si se adauga oul intreg, se amesteca bine pana se incorporeaza oul, se adauga cateva linguri de biscuiti macinati fin, se amesteca si se lasa crema la racit pana se ingroasa.
Daca nu este suficient de groasa, se mai pot adauga biscuiti macinati.

Cu aceasta crema de ciocolata am lipit biscuiti Picnic.
Am folosit 4 pachete de biscuiti pentru un desert rapid, simplu si cel mai important : fara coacere.

marți, 15 iunie 2010

Un click ... pentru o masina de paine !

M-am inscris la concursul : "Concurs pe o felie de paine".
In fiecare zi se poate vota reteta printr-un click aici, nu este nevoie de inregistrare.
Se poate vota pana in data de 22.07.2010.

Si eu votez in fiecare zi favoritii mei din lista de bloguri pe care le urmaresc.

Bafta multa tuturor si multumesc pentru fiecare vot acordat!

luni, 14 iunie 2010

Desert rapid cu ciocolata


Ingrediente:

  • 1 plic Creme Ole de ciocolata
  • 250 ml lapte rece
  • 250 ml frisca
  • 50 g ciocolata amara ( 65 % cacao )
Ciocolata rupta bucatele se amesteca cu 50 ml frisca si se topeste la microunde in 10 - 20 secunde, se omogenizeaza bine si se mai adauga frisca pana se obtine o crema rece.

Praful de ciocolata se mixeaza cu laptele cateva minute si cand incepe sa se ingroase se adauga restul de frisca si crema de ciocolata, se mixeaza cateva secunde pana se mai ingroasa putin.

Se portioneaza crema in 4 pahare si se pastreaza la rece pana la servire.

In mai putin de 5 minute se obtine un desert racoritor, o crema super fina de ciocolata.
Listă cu marcatori

duminică, 13 iunie 2010

Salata de conopida


Ingrediente:
  • o conopida ( am folosit una de 1 kg )
  • maioneza
  • sare, piper
  • 1 ceapa mica
  • 3-4 catei de usturoi
Conopida se desface bucatele si se fierbe in apa cu putina sare. Pentru a evita mirosul neplacut de conopida fiarta ( mie nu imi place ) se adauga si cateva linguri de lapte in apa in care se fierbe conopida.
Dupa ce sunt fierte bine, se strecoara bucatelele de conopida si se lasa la racit pana se pregateste maioneza.
Pentru maioneza am folosit : 1 galbenus de ou, 1 lingurita mustar dulce si 1 ceasca ulei.
Se zdrobeste conopida fiarta si racita cu ajutorul unei furculite, se adauga ceapa si usturoiul date pe razatoarea mica, maioneza, sare si piper dupa gust si se mixeaza bine pana se obtine o salata cremoasa ( eu am folosit blenderul pentru aceasta operatiune ).
Se serveste cu paine, alaturi de rosii, ardei, castraveti.
Pofta buna!

Pateuri cu telemea si marar



Ingrediente:
Pentru umplutura:
  • 250 g telemea
  • 1 ou
  • 1 legatura marar
+ 1 ou pentru uns

Pentru umplutura : am ras telemeaua pe razatoarea mica, am adaugat mararul tocat marunt, oul si am amestecat bine.
Aluatul de foietaj l-am intins si l-am taiat patratele potrivit de mari. In mijlocul fiecarei patratele am pus o lingurita din compozitia de telemea, am impachetat si asezat pateurile pe tava de la aragaz, am uns cu un ou batut.




Am lasat pateurile la copt la foc mare, pana s-au rumenit frumos.
Rezultatul: exact ce mi-am dorit - pateuri sarate, cu mult marar, crocante si super bune.


Din cantitatea de aluat folosit au rezultat 2 tavi mari de pateuri ( peste 50 de bucati ).

joi, 10 iunie 2010

Aluat de foietaj



Niciodata n-am fost multumita de aluatul de foietaj congelat ce se gaseste in comert, asa ca am cautat o reteta pentru aluat care se pregateste din ingrediente putine, se face destul de usor si este exact cum mi-am dorit sa fie un adevarat aluat de foietaj.

Ingrediente:
  • aluatul 1 : 1 cana apa, 4 linguri ulei, sare, faina
  • aluatul 2 : 250 g unt, 7 linguri faina
Se amesteca apa cu uleiul, se adauga putina sare si treptat faina, se framanta pana ce se obtine un aluat maleabil care nu se mai lipeste de maini ( am adaugat aproximativ 600 g faina ).


Untul l-am topit la microunde in 20 de secunde, am adaugat faina si am amestecat bine cu o lingura de lemn.


Se intinde aluatul 1 sub forma dreptunghiulara si se unge cu jumatate din aluatul 2, se ruleaza, se acopera cu folie alimentara si se lasa la frigider 30 de minute.



Se intinde din nou aluatul sub forma dreptunghiulara, se unge cu aluatul 2, se ruleaza din nou si se lasa la rece inca 30 de minute.
Dupe expirarea timpului se poate lucra cu aluatul de foietaj.


Eu am impartit aluatul in 2 pentru a putea lucra mai usor cu el, am intins o foaie nici prea subtire, nici prea groasa, se portioneaza si se poate umple cu : dulceata, ciocolata, branza dulce sau sarata, sos pentru pizza sau cu ce dorim.
Aluatul este neted si se poate lucra foarte usor cu el, nu se lipeste, nici nu se rupe.

vineri, 4 iunie 2010

Guguluf aromat


Astazi am inaugurat noua forma pentru guguluf. Pentru inceput am ales reteta aceasta minunata de pe blogul lui Teo.
O prajitura super aromata: vanilie + rom + lamaie.

Ingrediente:

  • 5 oua
  • 1 cana zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 1 cana faina
  • 5 linguri ulei
  • 2 linguri cacao
  • 1 plic praf de copt
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 1 lingurita esenta de rom
  • 1 lingurita coaja rasa de lamaie
  • stafide
Pregatirea compozitiei pentru guguluf a durat 10 minute.
Albusurile se mixeaza pana devin o spuma tare. Se adauga zaharul si pliculetele de zahar vanilat si se mixeaza pana se topeste zaharul, apoi adaugam esenta de vanilie, galbenusurile amestecate cu uleiul si coaja de lamaie, si faina cernuta impreuna cu praful de copt.
Se amesteca usor compozitia cu o lingura de lemn.
Se toarna jumatate de compozitie in forma de guguluf, se presara stafidele si apoi se acopera cu cateva linguri de compozitie.
In aluatul ce a ramas se incorporeaza 2 linguri de cacao si esenta de rom.
Se toarna peste compozitia cu vanilie si se amesteca usor cu un betisor pentru frigarui.

Inainte de a intra la copt :


Se coace la foc mic ( treapta 2 din 8 ) 40 - 50 de minute, pana trece testul scobitorii.

Dupa 50 de minute:


Am ornat guguluful cu zahar pudra.




Dovlecei pane


Pentru o farfurie mare de dovlecei pane, am folosit urmatoarele:

  • un dovlecel de vreo 600 - 700 g
  • 4 oua
  • faina
  • sare + delikat
  • ulei pentru prajit
Dovlecelul l-am curatat, l-am taiat felii subtiri si am presarat peste fiecare felie sare amestecata cu delikat. Am lasat sa se odihneasca vreo 30-40 de minute.
Ouale le-am batut bine, le-am condimentat cu putina sare.
Dovleceii i-am scurs, i-am trecut prin faina si i-am prajit in ulei.

Dupa ce s-au prajit, i-am asezat pe un servetel care a absorbit surplusul de ulei.

Cel mai mult imi plac cu rosii, ardei, castraveti si cascaval sau telemea.
O adevarata mancare de vara :)



joi, 3 iunie 2010

Pizza 5 Colturi


Nu stiu cum se face, dar de fiecare data cand mi se face foame si ma gandesc ca : "oare ce as manca ?" primul lucru de care imi amintesc este : pizza.
De obicei pregatesc pizza de casa, dar daca vine vorba de comandat pizza ( cam rar, la preturile astea ! ), preferata mea este Pizza 5 Colturi.


Cel mai mult imi place pizza BIG ( bineinteles ) care are 1300 g si aleg urmatoarele 2 sortimente:
  • pizza provinciale, care contine : suc roşii, mozzarella, ciuperci, şuncă, costiţă, porumb ;
  • pizza 5 colturi : suc roşii, mozzarella, ciuperci, şuncă, salam, măsline, porumb.
Oricat de mult as incerca, niciodata pizza de casa nu va avea acelasi gust ca si pizza de la pizzerie, secretul lor : folosesc ingrediente de calitate aduse din Italia ( asta am aflat de la cunostintele care lucreaza acolo ).
Gata, ca deja mi s-a facut pofta ...

marți, 1 iunie 2010

Cozonac cu rahat


Pentru 2 cozonaci avem nevoie de :

  • 300 ml lapte
  • 200 ml ulei
  • 2 oua
  • 10 linguri zahar
  • 1 cub drojdie
  • 1/2 pachet praf de copt
  • 600 g faina
  • 3 linguri cacao

  • 500 g rahat
Pentru uns: 1 galbenus de ou + 2 linguri de lapte

Mod de preparare

Se pune drojdia in jumatate de cana de lapte caldut impreuna cu o lingura de zahar, pana ce se umfla.


Apoi se adauga si ouale, zaharul, uleiul si restul de lapte si se amesteca bine. Se adauga faina amestecata cu praful de copt, putin cate putin, si se framanta un aluat mai moale.
Inainte sa adaugam toata cantitatea de faina, se imparte aluatul in 2 parti si in jumatate punem cacao si framantam mai departe.

Se lasa aluatul la dospit 30 de minute.

Dupa ce a crescut frumos, aluatul alb se imparte in 2 parti egale, se intinde fiecare parte sub forma dreptunghiulara, se presara 1/4 din cantitatea de rahat, taiat cubulete mici, si se ruleaza.
La fel se procedeaza si cu aluatul cu cacao.

Se impleteste un aluat alb cu unul cu cacao si se aseaza in forma de cozonac unsa cu putina untura.


Dupa ce asezam aluaturile pentru cozonaci in cele 2 forme, acoperim formele cu un prosop curat si lasam la crescut inca 30 de minute. Dupa ce au crescut cozonacii, se ung cu galbenusul amestecat cu 2 linguri de lapte.
Apoi se coc cozonacii la foc mic aproximativ o ora, pana ce trece testul scobitorii.

Si cateva felii din minunatul cozonac :