Se spala bine frunzele de salata si se rup bucati mai mici sau se taie fasii cu un cutit. Se amesteca apa, sarea, zaharul si otetul, se toarna peste salata maruntita, se pune putin ulei si usturoiul tocat. Se amesteca bine si se obtine o salata care se asorteaza foarte bine cu orice tip de friptura sau garnitura.
Acum cateva zile am servit salata verde alaturi de : snitele, gratare, pulpe de pui la grill, carnaciori prajiti pe gratar si bineinteles, cartofi prajiti. Asa ceva as manca in fiecare zi :)
Varza se curata de frunzele exterioare si se da pe razatoarea mare. Se amesteca 1 cana de apa cu zahar, sare si otet, dupa gust. Zeama obtinuta se toarna peste varza rasa, se mai pun : ulei, mararul tocat marunt, putin piper. Se amesteca bine salata si se poate servi !
Tortul acesta a fost cadou pentru Mama, care in data de 30 Mai, si-a sarbatorit ziua de nastere. Cu aceasta ocazie, ii urez Mamei mele multa sanatate, fericire si tot binele din lume.
Blatul l-am taiat in 3 parti, frisca am mixat-o impreuna cu iaurtul pana am obtinut o crema destul de tare. Atentie la cantitatea de iaurt, daca se foloseste prea mult iaurt, crema se intareste prea tare si nu se mai poate intinde. Am asezat prima parte din blat pe un platou pentru tort si am insiropat blatul cu 1/2 cana suc din compot indulcit cu 3 linguri de zahar, de fapt am folosit jumatate din sirop. Am pus jumatate din crema de frisca, peste crema am pus jumatate din ciresele scurse, am apasat bine ciresele , blatul 2 insiropat cu cealalta jumatate de sirop, crema de frisca, cirese si ultima parte a blatului.
Am ornat tortul cu frisca si cateva boabe de cirese.
Abia astept sa incerc acest tort si cu cirese proaspete.
Reteta aceasta minunata am remarcat-o prima data pe blogul lui Teo, apoi am vazut-o si pe blogul Corinei. Am ales sa gatesc varianta mea inspirandu-ma de aici.
Avem nevoie de urmatoarele:
10 - 12 clatite ( in functie de marimea tavii / vasului pe care le folosim )
Umplutura:
250 g salam cu sunca
250 g ciuperci proaspete
100 g porumb
2 buc cepe
1 legatura marar
1/2 legatura patrunjel
sare, piper
3-4 linguri sos de rosii sau ketchup
cateva linguri de ulei pentru prajit
Sosul:
2 linguri faina
2 oua
250 g smantana
lapte
1/2 legatura patrunjel
sare
+ 200 g cascaval ras
Prima data am pregatit umplutura: ceapa tocata marunt se caleste in putin ulei, se adauga ciupercile taiate felii si salamul taiat cubulete, se calesc in continuare pana scad ciupercile. Se opreste focul si se adauga: patrunjelul si mararul tocate marunt, porumbul, sare, piper si sosul de rosii. Se amesteca bine si se lasa la racit.
Intre timp se pregateste sosul: faina, ouale, laptele se amesteca pana obtinen un sos de consistenta aluatului pentru clatite, adaugam smantana, patrunjelul tocat, sare si amestecam bine.
Fiecare clatita se umple cu cate o lingura din compozitia pentru umplutura, se ruleaza si se aseaza intr-o tava unsa cu untura si presarata cu pesmet. Clatitele se aseaza una langa alta cat mai strans posibil .
Peste clatitele umplute se toarna sosul si se presara cascavalul ras. Se lasa la cuptor, la foc mare, pana se rumeneste frumos cascavalul.
Albusurile le-am mixat pana s-a format o spuma tare, am adaugat zaharul, prima data 5 linguri, am mixat pana s-a topit zaharul, apoi alte 5 linguri, mixat bine, inca 5 linguri de zahar si ultimele 5. Daca nu va place spuma foarte dulce, se poate pune mai putin zahar. Impreuna cu ultimele 5 linguri de zahar am adaugat si sarea de lamaie si fructele taiate marunt. Am mixat bine pana s-a topit tot zaharul si fructele s-au zdrobit.
Din cantitatile de mai sus am obtinut un bol mare de spuma de capsuni (cel mai mare bol dintr-un set de 3 boluri pentru mixer).
Drojdia se dizolva in putina apa calduta amestecata cu o lingurita de zahar. Se framanta aluatul din : faina, drojdia crescuta, sare, ulei, gris si apa calduta. Se lasa la dospit 20-30 de minute. Aluatul l-am impartit in 2 parti pe care le-am intins cu mana in 2 tavi mari unse cu putina untura. Peste aluat am pus: sos de rosii sau ketchup, oregano, salam cu sunca, ceapa verde tocata marunt, ciuperci, porumb si mult cascaval. Am lasat pizza la cuptor, la foc mare, pana s-a rumenit frumos cascavalul si blatul a devenit crocant.
Ideea cu grisul am vazut-o pe una dintre blogurile pe care le urmaresc in lista mea de bloguri, spre rusinea mea, nu mai tin minte exact blogul respectiv. Oricum, iese un aluat minunat dupa cum se vede mai jos :
Albusurile le-am mixat pana s-a format o spuma tare, am adaugat zaharul, prima data 5 linguri, am mixat pana s-a topit zaharul, apoi alte 5 linguri, mixat bine, inca 5 linguri de zahar si ultimele 5. Impreuna cu ultimele 5 linguri de zahar am adaugat si sarea de lamaie si fructele taiate marunt. Am mixat bine pana s-a topit tot zaharul si fructele s-au zdrobit. La final, am adaugat frisca si am mai mixat putin, pana s-a ingrosat spuma. Spuma pentru inghetata am portionat-o in caserole si am lasat la congelator cateva ore. Nu este nevoie sa amestecam inghetata, oricum, rezultatul este o inghetata foarte fina si cremoasa, aceasta este parerea persoanelor care au consumat inghetata "beton" ... eu doar execut lucrarea :)
Anul acesta, in data de 24 mai, am sarbatorit 2 ani de casatorie fericita. Cu ocazia acestei sarbatori, am facut un tort de ciocolata simplu, rapid, dar si tare gustos.
Blatul de tort l-am taiat in 3 parti, am insiropat fiecare parte si am umplut foile cu urmatoarea crema: crema Ole de ciocolata am amestecat-o cu frisca si laptele si am mixat putin, pana s-a legat crema. Nu trebuie mixat foarte mult deoarece se va intari crema prea tare si nu se va mai putea intinde. Pentru glazura de ciocolata: frisca, untul si ciocolata le-am topit pe baie de apa. Am lasat glazura sa se raceasca vreo 10 minute, pana a ajuns la consistenta dorita, adica sa o pot turna peste tort, dar sa nu fie nici prea lichida, nici prea groasa. Am ornat tortul cu inimioare decupata din pasta de rahat.
Blatul de tort l-am taiat in 3 si am insiropat fiecare blat cu siropul obtinut din 1/2 cana apa si 3-4 linguri de zahar. Frisca se bate spuma tare impreuna cu iaurtul de fructe si se umple blatul de tort. Am ornat tortul cu 100 ml frisca batuta spuma si 500 g de capsuni taiati in jumatati. Peste capsuni am turnat gelatina rosie preparata conform instructiunilor de pe ambalaj. Rezultatul:
Din faina, iaurt, sare si untul topit, se framanta un aluat care trebuie sa fie elastic si nu se mai lipeste de maini. Se modeleaza bastonase de grosimea unui deget si lungimea in functie de preferinta (aluatul nu trebuie lasat la crescut). Eu le-am facut mai lungi, aveau 15 - 20 cm. Bastonasele de aseaza intr-o tava tapetata cu hartie de copt, se ung cu ou batut si se presara seminte: mac, susan sau ce doriti. Se coc la foc mare pana se rumenesc frumos. Saratelele sunt foarte bune, crocante si merg foarte bine cu o bere rece !
Dovleceii se curata si se dau pe razatoarea mare. Daca sunt mai mari si au samburi, se scobeste miezul cu o lingura. Peste dovleceii rasi se presara sare si se lasa sa stea 30 de minute. Dupa expirarea timpului, se stoarce dovleacul de zeama lasata si daca este prea sarata, se spala in apa rece. Ceapa tocata marunt se caleste in ulei, se adauga faina si boiaua, apoi urmeaza dovleceii rasi si scursi bine, mararul tocat marunt, piper si apa cat sa acopere bine dovleacul. Se lasa la foc pana se fierb dovleceii amestecandu-se des sa nu se prinda mancarea. La final se mai adauga sare, daca e necesar. Se serveste cu smantana multa. Pofta buna!
Carnea taiata cubulete am prajit-o in putin ulei pana s-a rumenit frumos pe toate partile.
Ceapa tocata marunt am calit-o putin, am adaugat bucatile de carne prajita cu tot cu uleiul in care s-au prajit, morcovul taiat cubulete, mazarea (am folosit 1 cana de mazare congelata), pasta de tomate, 1 cana de apa, sare si piper dupa gust.
Am lasat mancarea sa fiarba la foc mic pana s-au fiert legumele si la final am ingrosat cu 1 lingura de faina amestecata cu putina apa. Am mai lasat sa dea cateva clocote si am adaugat mararul proaspat tocat marunt.
Ingrediente pentru un tort foarte gustos si rapid (in mai putin de 1 ora tortul meu de fructe si-a ocupat locul in frigider) :
un blat de tort din: 4 oua, 2 linguri apa, 8 linguri zahar, 8 linguri faina, 1 lingurita praf de copt
1 plic budinca de vanilie
500 ml lapte
3 linguri zahar
2 portocale
2 banane
2 bucati kiwi
1 plic gelatina transparenta
Blatul pentru tort l-am copt in tava mica de 34 x 24 cm. Budinca de vanilie am preparat-o conform instructiunilor de pe ambalaj si am intins-o peste blat. Am ornat tortul cu fructe taiate felii peste care am intins gelatina transparenta. Se poate orna si cu frisca, chiar se asorteaza foarte bine, numai ca atunci nu se mai vad fructele.
1 Mai inseamna pentru mine o zi libera de la servici, zi pe care o petrec in aer liber alaturi de cei dragi si nu in ultimul rand gratare si mititei. Anul acesta fiind week-end, am sarbatorit 2 zile cu urmatorul meniu (in ordinea aparitiei):
gulyas din carne de porc + vita
Cateva imagini cu ingredientele:
Si gulyasul:
gratare din carne de porc
pulpe de pui la gratar
ciuperci la gratar
slanina fripta
mititei
salata din : rosii, ardei, castraveti, ceapa verde, ridichi.