joi, 28 ianuarie 2010

Ciorba de fasole verde




Ingrediente:
- 1 ceapa
- 1 morcov
-1 pastarnac
-1 radacina de patrunjel
- 1/4 radacina de telina
- 1 cartof
- 100 ml bulion
- 1/2 borcan de fasole verde
- 1 galbenus
- 2 linguri smantana
- 3 catei de usturoi
- 50 g orez
- cateva frunze de patrunjel
- sare
- piper


Mod de preparare


Am pus la fiert 5 litri de apa. Intre timp am curatat verdeturile, ceapa am tocat-o marunt, morcovul, pastarnacul, cartoful, radacina de patrunjel si telina le-am dat pe razatoarea mare. Cand apa a inceput sa fiarba am adaugat: ceapa tocata, verdeturile, fasolea verde, bulionul, sare si piper. Am lasat sa fiarba pana ce s-au fiert toate verdeturile, apoi am adaugat orezul si am mai lasat ciorba pe foc pana s-a fiert si orezul.
Am amestecat galbenusul cu smantana, am pus peste cateva linguri de supa fierbinte si am turnat sosul in oala. La final am potrivit gustul cu sare, piper, am adaugat usturoiul pisat si frunzele de patrunjel tocate marunt.
Ciorba de fasole verde am servit-o cu smantan.
Pofta buna!

marți, 26 ianuarie 2010

Omleta cu ciuperci

Ingrediente:
- 1 ceapa mare
- 100 g sunca presata
- 6 ciuperci champignon
- 4 oua
- 2 linguri lapte
- sare, piper

Mod de preparare

Ceapa se taie marunt si se caleste in putin ulei. Am adaugat peste ceapa sunca taiata cubulete mici, am lasat cateva minute la calit, apoi am adaugat si ciupercile taiate bucati. Am lasat totul la calit, amestecand des, pana s-au inmuiat ciupercile. Nu este nevoie sa adaugati apa. Separat am batut ouale cu sare si piper si laptele, le-am pus peste ciupercile calite si am mai amestecat putin pana cand s-au facut si ouale. Alaturi de cartofi prajiti am servit cel mai delicios si mai consistent mic dejun. Pofta buna!

Tort cu mousse de ciocolata



Ingrediente:
- un blat de tort cu cacao
- 2 oua

- 4 linguri zahar
- 2 linguri faina
- 360 ml lapte
- 100 ciocolata
- 2 plicuri de gelatina
- 60 ml apa rece
- 250 ml frisca

Mod de preparare


Se amesteca zaharul cu faina, se pun si ouale intregi si se amesteca bine. Adaugam si laptele, amestecam din nou si punem la fiert in baie de apa pana ce se ingroasa crema, lasam crema sa se raceasca. Punem gelatina in apa rece, iar ciocolata o topim in baie de aburi. Adaugam peste crema fiarta si racita: gelatina dizolvata in apa si ciocolata topita, amestecam bine cu telul si lasam crema la racit. Se bate frisca spuma tare si se amesteca cu crema de ciocolata ( se amesteca usor cu o lingura de lemn, nu cu mixerul ). Se umple blatul cu mousse-ul de ciocolata si se tine la rece pana in momentul servirii.

sâmbătă, 23 ianuarie 2010

Tort cu ciocolata si orez



Ingrediente:

- 100 g orez expandat ( sau fulgi de orez )
- 250 g ciocolata neagra
- 50 g unt

- 2 plicuri budinca de vanilie

- 6 linguri zahar
- 1 l lapte


Mod de preparare

Se pune ciocolata in baie de apa pana se topeste, se adauga untul si se lasa pana ce se topeste si aceasta. Orezul expandat se zdrobeste cu mana si se amesteca cu ciocolata topita.
O forma de tort cu peretii detasabili se unge cu un strat subtire de ulei, se aseaza compozitia de mai sus in ea si se niveleaza cu o lingura. Se pune blatul obtinut la frigider pana ce pregatim budinca. Budina de vanilie o preparam conform instructiunilor de pe ambalaj, o turnam peste blat si lasam sa se raceasca. Apoi presaram ciocolata rasa si o lasam la frigider cel putin 2 ore. Este un tort foarte gustos si se prepara foarte repede!


miercuri, 20 ianuarie 2010

Gogosi

Ingrediente:
- 1 kg faina
- 1 cub drojdie ( 50 g )
- 1 lingurita sare
- 2 linguri zahar
- lapte
- 500 ml ulei


Mod de preparare


Drojdia se sfarma intr-o cana de lapte caldut, se pun peste ea cele 2 linguri de zahar si se lasa pana ce se umfla. Faina se cerne intr-o oala mare, se pune sarea si drojdia crescuta si se framanta aluatul adaugand lapte cat este necesar. Se lasa aluatul la dospit 1 ora, dupa care se intinde de grosimea unui deget si se decupeaza gogosii cu ajutorul unui pahar. Se prajesc gogosii in ulei fierbite. Gogosii se servesc cu: zahar pudra, dulceata sau ciocolata.

Racituri



Ingrediente:

- 2 picioare de porc

- 1 kg carne pe porc cu soric
- sare
- boabe de piper
- 1 capatana usturoi

- boia
- 5-6 foi de dafin

Mod de preparare

Am pus carnea de porc la fiert in apa cat sa acopere bine carnea. Am lasat la fiert pana ce carnea s-a desprins de pe oase, aproximativ 3 ore. Am condimentat cu: sare, piper, foile de dafin si usturoiul pisat, si am mai lasat sa fiarba 10 minute. Am scos carnea si am lasat-o sa se raceasca putin, am despicat carnea fiarta de pe oase. Am strecurat zeama. Carnea am pus-o in farfurii si am turnat zeama strecurata peste ea. Am lasat la rece pana a doua zi pana cand s-a inchegat. Se serveste cu boia si piper macinat. Pofta buna!

marți, 19 ianuarie 2010

Supa de rosii cu galuste de gris



Ingrediente:

- 500 ml bulion
- 1 ceapa
- 100 ml ulei
- 4 foi de dafin
- sare
- piper
- zahar

- 2 oua
-200 g gris
- o legatura patrunjel

Mod de preparare


Se pun la fiert: bulionul, 2 l de apa, ceapa, uleiul, patrunjelul si foile de dafin. Se lasa la fiert pana ce preparam galustele din gris. Albusurile se bat spuma tare, se adauga galbenusurile si se amesteca usor. Incepem sa adaugam grisul, incet, putin cate putin, pana ce obtinem consistenta dorita. Se pun condimentele in supa: sare, piper si zahar, in functie de gust. Se pun galustele in supa si se lasa la fiert pana sunt moi. Se poate scoate o galusca si taia cu un cutit pentru a verifica daca sunt suficient de fierte galustele. Pofta buna!

Sandwich cu piept de pui



Ingrediente:

- 2 cornuri
- 200 gr piept de pui
- 2 linguri maioneza
- 1 lingura mustar picant
- ketchup
- 1 castravete murat
- pesmet
- 1 ou
- ulei pentru prajit

Mod de preparare

Se fac snitele din pieptul de pui cu oul si pesmetul.
Cornurile se taie pe lung, se pun bucatile de snitele si sosul: maioneza amestecata cu mustarul.
Optional se pot adauga in sos si 2 catei de usturoi zdrobiti. Eu am avut cornuri simple cu seminte de susan.
Se serveste sandwichul cu ketchup si felii de castraveti murati.

Cartofi frantuzesti cu cabanos



Ingrediente:

- 10 cartofi mari ( aproximativ 2 kg )

- 5 oua
- 2 fire de carnat cabanos
- 2 linguri pesmet

- sare

- piper

- condimente pentru cartofi
- 4 linguri faina

- 1 cana lapte

- 200 g cascaval

Modul de preparare
Cartofii se pun la fiert in coaja impreuna cu o lingura de sare. Separat se pun la fiert si ouale cu o lingurita de sare. Cand s-au fiert se curata si se taie cubulete mici atat cartofii cat si ouale. Carnatii cabanos se taie felii subtiri. O tava sau vas yena se unge cu untura si se pun cele 2 linguri de pesmet. Se pune un strat de cartofi, sare, piper, condimente pentru cartofi, urmeaza un strat de oua fierte si unul de carnat cabanos, iar cartofi, condimente, oua si carnat si ultimul strat trebuie sa fie de cartofi.
Se amesteca faina cu laptele si putina sare ( am pus si putina telemea rasa ) si se toarna peste ultimul strat de cartofi. Deasupra se presara cascavalul ras si se lasa la cuptor pana ce se rumeneste cascavalul.

Se serveste cu smantana. Pofta buna !

duminică, 17 ianuarie 2010

Tort cu crema suhaida



Ingrediente:

- un blat de tort
- 250 gr zahar
- 250 gr unt
- 4 linguri cacao
- 3-4 linguri cafea fiarta
- 2 oua

Mod de preparare
Se pune pe foc mic: zaharul, untul, cacaoua si cafeaua fiarta. Se lasa la fiert si dupa ce a dat primul clocot se mai fierbe inca 5 minute. Se lasa crema la racit si apoi se adauga ouale: se adauga un ou si se amesteca bine, apoi adaugam si celalalt ou si amestecam bine din nou. Crema se lasa la rece pana se intareste apoi se umple foile de tort. Daca crema nu este suficient de tare, se pot adauga 2-3 linguri de biscuiti macinati cu rasnita de cafea. Eu nu am avut rabdare sa las crema suficient de mult pana se intareste, asa ca am adaugat biscuiti macinati si a iesit o crema pentru tort foarte delicioasa si suficient de tare. Se orneaza tortul dupa preferinta!

sâmbătă, 16 ianuarie 2010

Pizza mini



Ingrediente:
  • 500 g faina
  • 1 cub drojdie
  • 1 lingurita sare
  • oregano
  • piper
  • 50 ml ulei
  • ketchup dulce, picant
  • salam, carnat cabanos, parizer
  • ciuperci
  • 1 ceapa
  • 100 g cascaval
  • 2 oua
  • 200 ml lapte
Mod de preparare
Din faina, drojdie, sare,1 ou, ulei si lapte ( se poate folosi si apa) se framanta un aluat care se lasa la dospit. Cand a crescut aluatul, se imparte in 2 bucati si se intind sub forma dreptunghiulara. Apoi se unge aluatul cu ketchup si se presara oregano, piper, se pune ceapa taiata marunt, ciupercile taiate marunt, salam / carnat/parizer taiate cubulete mici ( eu am pus din toate cate putin ) si cascaval ras. Se ruleaza aluatul si apoi se taie felii de 1 cm grosime. Bucatile de pizza se ung cu ou batut si se coc in tava unsa cu unt si se foloseste hartie de copt ( altfel se lipesc in tava ). Cand s-au rumenit frumos feliile de pizza am mai presarat putin cascaval ras pe fiecare bucata si am lasat in cuptor tava inca cateva minute, pana s-a topit cascavalul. Aluatul trebuie sa fie mai tare decat la pizza obisnuita si nu trebuie incarcata foarte tare cu salam, ciuperci, porumb, etc. Mini pizza sunt potrivite pentru aperitive foarte gustoase si apetisante.


vineri, 15 ianuarie 2010

Cotlet de porc la gratar



Ingrediente:

  • 500 g cotlet de porc
  • sare
  • piper
  • condimente pentru carne de porc
  • 100 ml ulei
  • mujdei

Mod de preparare

Foarte rapid si gustos: cotlet de porc la gratar. Carnea am taiat-o bucati potrivite, am uns bucatile cu ulei si am condimentat bine cu: sare, piper, condimente pentru carne de porc. Am prajit carnea pe gratar aproximativ 25-30 de minute. Am un gratar pentru aragaz, este foarte practic, comod si rapid! O achizitie care merita toti banii. Carnea s-a prajit frumos si era suculenta. Am servit alaturi de cotletul de porc la gratar: cartofi prajiti si mujdei.

Tocana de cartofi cu cabanos



Ingrediente:

  • 4 cartofi mari
  • 1 ceapa mare
  • 4 foi de dafin
  • 1 lingurita boia
  • 2 linguri faina
  • 1 cana lapte
  • 2 fire carnat cabanos
  • 100 ml ulei
  • sare, piper dupa gust

Mod de preparare

Calim ceapa tocata marunt si peste ea adaugam carnatii cabanos taiati felii subtiri si mai prajim cateva minute. Punem si cartofii curatati si taiati cubulete mici, apa sa acopere cartofii, foile de dafin si sare. Lasam sa fiarba pana se fierb cartofii. Separat, amestecam 2 linguri de faina cu o cana de lapte, si cand s-au fiert cartofii punem aceasta compozitie peste ei, amestecam pana se ingroasa putin. Punem si o lingurita de boia, potrivim gustul cu sare si piper si lasam sa mai dea un clocot. Tocanita se serveste du smantana. Este foarte simplu si rapid de facut, iar rezultatul este o mancare gustoasa ! Pofta buna!

Gnocci cu pesmet si dulceata



Ingrediente:

  • 5 cartofi mari
  • 2 oua
  • sare
  • 500 g faina
  • 200 ml ulei
  • 200 g pesmet
  • dulceata

Mod de preparare

Cartofii se fierb in coaja, in apa cu o lingurita de sare. Cand s-au fiert se lasa la racit, se curata si se dau pe razatoarea mica. Se pot pisa si cu furculita sau cu blenderul, dar asa iese cartoful foarte fin. Peste cartofii rasi adaugam 2 oua intregi, 1 lingurita de sare si treptat faina. Incepem sa framantam pana se incorporeaza toata faina, aproximativ 500 de grame. Spre final adaugam si 100 ml ulei, aluatul trebuie sa fie mai tare si sa nu se lipeasca. Din aluat rupem bucatele mici pe care le intindem si sucim cam de grosimea unui deget si taiem cu ajutorul unui cutit bucati mici din aluat, le punem pe o tava presarata cu faina . Cu etapa aceasta este mult de lucru dar trebuie sa aveti rabdare. Punem apa la fiert cu o lingura de sare, cand apa clocoteste adaugam bucatile de gnocchi si le fierbem pana se ridica la suprafata ( nu dureaza mai mult de cateva minute ). Scoatem gnocchi cu o spumiera si le clatim in apa rece. Punem intr-o tigaie 100 ml ulei si cand s-a incalzit, adaugam pesmetul si il prajim la foc mic, amestecand continuu, pana capata o culoare aurie. Amestecam pesmetul prajit cu gnocchi si adaugam dulceata. Am avut dulceata de gutui. Cred ca nu are rost sa va povestesc cat e de buna! Gnocchi este un tip de paste fainoase si se poate cumpara direct din magazin. Acest tip de "paste" se poate folosi ca orice tip de paste: cu sos de rosii, ca si la spaghete, sos de ciuperci, nuca macinata si prajita .... cam tot ce folosim la paste. E o reteta migaloasa si e mult de lucru cu preparatul gnocchi-ului, dar din cand in cand trebuie sa ne rasfatam cu asemenea bunatati. Pofta buna!

joi, 14 ianuarie 2010

Tort padurea neagra

Ingrediente:

  • 3 bucati oua
  • 250 grame faina
  • 300 grame zahar
  • 120 mililitri ulei
  • 3 linguri cacao
  • 250 mililitri lapte
  • 1/2 plic praf de copt
  • 1 pachet zahar vanilat
  • 1000 mililitri frisca
  • 1 conserva visine

Mod de preparare

Se bat cu mixerul 3 oua intregi cu zaharul pana se topeste zaharul. Se adauga uleiul, putin cate putin, ca la maioneza, apoi: laptele, faina cernuta cu cacao si praful de copt. Se coace blatul in tava unsa si tapetata cu faina aproximativ 20-25 minute, se face testul cu scobitoarea. Pentru crema: se bate frisca cu mixerul, cand e tare se adauga iaurtul si zaharul vanilat. Va iesi o crema foarte tare. Cand blatul este racit, se taie in 2 si se umple cu crema de frisca peste care se pun visine din compot, fara samburi. Se apasa cu mana pentru a intra visinele in crema. Se pune cealalta jumatate a blatului si se orneaza cu glazura de ciocolata.

Oua umplute



Ingrediente:

  • 1 bucata ceapa
  • dupa gust piper
  • 6 bucati oua
  • 1 bucata pateu
  • 1 lingura maioneza
  • dupa gust sare

Mod de preparare

Ouale se fierb in apa cu o lingura de sare 10 - 15 minute. Dupa ce s-au fiert se pun in apa rece ( pentru a se putea curata mai usor ), se curata si se taie in 2 pe lung si se scot galbenusurile. Galbenusurile se zdrobesc cu furculita, se adauga pateul, o lingura de maioneza, sare, piper, o ceapa mica data pe razatoare si se amesteca bine. Se umple albusurile cu crema si se orneaza dupa preferinte. Pofta buna!

Prajitura in 3 Minute


Ingrediente:
  • 1 bucata ou
  • 4 linguri faina
  • 4 linguri zahar
  • 1 lingura cacao
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • 3 linguri ulei
  • 3 linguri lapte
Mod de preparare
Pentru o prajitura gustoasa, pufoasa, rapida, numai buna pentru a satisface pofta de ceva dulce, procedam astfel: Se pun intr-o cana: faina, cacao, zaharul si praful de copt. (se pun linguri rase de faina si zahar). Se amesteca foarte bine. Se adauga oul intreg si se amesteca. Apoi se adauga pe rand uleiul si laptele, amestecand bine dupa fiecare lingura adaugata. Se introduce cana in cuptorul cu microunde pentru 2-3 minute in functie de puterea cuptorului cu microunde (se poate face testul cu scobitoarea). Zaharul trebuie sa fie topit, altfel se va lasa la fundul paharului si se va arde si prajitura se va intari dupa racire. Se scoate foarte usor din cana, se taie felii si se serveste cu dulceata de zmeura, capsuni sau crema de ciocolata. Merita incercata!

Prajitura Rigo Jancsi


Ingrediente:

  • 3 linguri cacao
  • 6 linguri zahar
  • 6 bucati oua
  • 6 linguri apa rece
  • 4 linguri faina
  • 1/2 pachet praf de copt
  • 1000 mililitri frisca lichida
  • 500 grame ciocolata neagra
  • 2 linguri cafea ness

Mod de preparare

Se incepe cu crema deoarece trebuie sa stea la rece : se pun 300 ml frisca la baie de apa si cand incepe sa fiarba se adauga ciocolata rupta bucatele si nessul. Se amesteca pana cand se topeste ciocolata, apoi se pune la frigider pentru a se raci. Blatul : se bat ouale spuma cu zaharul, apoi se adauga apa , mixand bine dupa fiecare lingura adaugata. Punem faina cernuta impreuna cu cacao si praful de copt. Se coace in tava unsa si tapetata cu faina pana ce trece testul cu scobitoarea ( aprox. 20 - 25 minute ). Blatul racit se taie in 2 si se insiropeaza cu : zahar + apa + esenta de rom ( dupa gust ). Se mixeaza restul de frisca si se adauga crema de ciocolata racita. Pentru a nu fi gretoasa, in spuma se pot adauga si 2 linguri de iaurt simplu. Se obtina o crema foarte tare, racoritoare, numai buna pentru a umple blatul. Se umple blatul cu crema de ciocolata si cafea si se pune deasupra glazura de ciocolata. Se pudreaza cu cacao. Este o prajitura delicioasa cu un gust rafinat de ciocolata si cafea.

Tort diplomat



Ingrediente:

  • 3 bucati oua
  • 1/2 cana lapte
  • 1/2 cana zahar
  • 500 mililitri frisca lichida
  • 2 pachete gelatina
  • 1 conserva ananas
  • 2 bucati portocale
  • 4 bucati kiwi

Mod de preparare

Pentru un tort usor si totodata de mare efect am copt 2 blaturi de tort dupa reteta traditionala : 6 oua, 6 linguri apa, 6 linguri zahar, 6 linguri faina, 1/2 plic praf de copt ( nu am mai trecut ingredientele in lista ). Crema: se amesteca bine galbenusurile cu zaharul, se adauga laptele si se pune la fiert la baie de apa, amestecand continuu, pana se ingroasa crema, apoi se lasa la racit. Dupa ce s-a racit bine crema, se adauga 2 pliculete de gelatina dizolvate in prealabil in 1/2 cana apa rece si se amesteca bine. Se bate frisca spuma tare si separat se bat albusurile. Spuma de albusuri se amesteca cu frisca batuta si zaharul vanilat. Apoi, in compozitia obtinuta se amesteca si crema de galbenusuri. In crema obtinuta se adauga fructele taiate bucatele: compot de ananas, portocale si kiwi. Toata compozitia se pune la rece pentru a se intari putin. Blaturile le-am taiat fiecare in 2 si le-am umplut cu crema obtinuta. Se orneaza tortul dupa preferinta. Succesul este garantat!

Prajitura cu ciocolata si nuca de cocos


Ingrediente:

  • 300 grame ciocolata neagra
  • 250 mililitri ulei
  • 500 mililitri lapte
  • 1 pachet praf de copt
  • 300 grame zahar
  • 3 bucati oua
  • 100 grame nuca de cocos
  • 600 grame faina
  • 3 linguri cacao
  • 150 grame unt

Mod de preparare

Blatul: mixam oule cu zaharul pana se topeste zaharul, adaugam uleiul si mixam in continuare. Urmeaza laptele, cacaoua, praful de copt si faina. Se obtine un aluat care seamana cu o crema de ciocolata. Se coace blatul in tava unsa cu unt si tapetata cu faina, aprox 20 - 25 minute la foc mediu. ( cantitatile sunt pentru tava cea mai mare de la cuptor ). Glazura de ciocolata: ciocolata de menaj se topeste cu untul in baie de aburi. Blatul racit se taie cuburi care se trec prin glazura de ciocolata si apoi prin nuca de cocos. Prajitura se tine in frigider pana la servire pentru a se intari ciocolata. Este o prajitura simpla si ieftina, dar de efect !

Salata orientala



Ingrediente:

  • 500 grame cartofi
  • 3 bucati oua
  • 200 grame sunca presata
  • 1 bucata ceapa
  • 1 lingura mustar
  • 200 mililitri ulei
  • dupa gust sare
  • dupa gust piper
  • dupa gust vegeta

Mod de preparare

Cartofii se fierb in coaja, separat se fierb 2 bucati de oua 10 minute. Cand s-au fiert cartofii, se curata si se taie cubulete, sunca presata se taie deasemenea cubulete. Ouale fierte tari se maruntesc si ceapa se toaca marunt. Dintr-un galbenus de ou, o lingura de mustar si ulei se pregateste maioneza. Intr-un bol se amesteca cubuletele de cartofi, ouale, sunca si ceapa tocata. Se condimenteaza cu sare, piper, vegeta si se amesteca bine. Apoi se adauga si maioneza si se amesteca usor. Se obtine o mancare satioasa care se poate servi ca si garnitura sau ca atare. Pofta buna!

Saratele

Ingrediente:

  • 1 kilogram faina
  • 1 cana untura
  • 1 pachet drojdie
  • 1/2 lingura sare
  • 200 grame iaurt
  • 200 mililitri lapte
  • 2 bucati ou

Mod de preparare

Faina se amesteca cu untura care trebuie sa fie la temperatura camerei, apoi se adauga drojdia dizolvata in putin lapte caldut, sarea, oul, iaurtul si laptele treptat. Se framanta aluatul pana ce se dezlipeste de pe maini, aproximativ 10 minute. Aluatul se pune la dospit intr-un loc caldut pentru 1 ora. Se intinde aluatul intr-o foaie de grosimea unui deget, se unge cu un ou batut ca pentru omleta si se presara: susan, mac, cascaval razuit sau seminte de chimen. Se taie fasii dupa preferinta si se coc la foc mare 10-15 minute. Pofta buna!

Prajitura cu mac



Ingrediente:

  • 2 bucati oua
  • 1 cana zahar
  • 1 cana faina
  • 1 pachet praf de copt
  • 1 lingurita scortisoara
  • 1 cana lapte
  • 100 grame unt topit
  • 1 cana mac macinat

Mod de preparare

Prajitura cu mac este o delicatese care se prepara foarte, foarte usor. Toate ingredientele enumerate in lista se amesteca bine, se va obtine un aluat destul de moale care se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt ( altfel se va lipi prajitura de tava) si se coace la foc mediu 25-30 minute. Dupa racire se pune deasupra dulceata acrisoara, glazura de ciocolata sau pur si simplu zahar pudra. De data aceasta am pregatit o glazura de ciocolata, am topit pe baie de apa 100 g ciocolata + 50 g unt. Asta e tot! Prajitura este foarte buna si aromata.

Paste cu carne la cuptor



Ingrediente:

  • 500 grame macaroane
  • 500 grame carne tocata
  • 1 bucata ceapa
  • dupa gust usturoi
  • 100 mililitri suc de rosii
  • dupa gust sare
  • dupa gust piper
  • dupa gust oregano
  • 100 grame cascaval ras
  • 3 linguri faina
  • 3 linguri smantana
  • 3 linguri lapte

Mod de preparare

Pastele fainoase se fierb conform instructiunilor de pe ambalaj. Ceapa tocata marunt se caleste in putin ulei, se adauga carnea tocata si usturoiul pisat ( 3-4 catei de usturoi) si se calesc 5 minute amestecand des pentru a nu se prinde de oala. Aoi se pun condimentele: sare, piper, oregano, sucul de rosii si le lasa sa fiarba pana ce carnea este aproape fiarta ( 20-25 minute). Am adaugat si cateva linguri de ghiveci pus la borcan pe care l-am preparat din : rosii, ardei, ceapa, patrunjel. Intr-o tava sau vas yena, unsa si tapetata cu pesmet, se pune un strat de paste fierte peste care se pune sosul cu carnea tocata si apoi restul de macaroane. Peste ultimul strat de macaroane se toarna sosul obtinut din : faina, lapte, smantana si putina sare. Se presara cascaval ras si se da la cuptor pana se topeste cascavalul. Rezulta o mancare satioasa, care dupa racire se poate taia felii. Pofta buna!

Frigarui din carne de curcan




Ingrediente:

  • 500 grame carne de curcan
  • 1 bucata ardei gras
  • 1 bucata ceapa
  • 100 grame slanina afumata
  • dupa gust sare
  • dupa gust piper
  • dupa gust condimente pentru pui
  • 100 mililitri ulei

Mod de preparare

Pentru niste frigarui de zile mari am folosit pulpe de curcan. Pulpele dezosate (am dat jos si pielea) se taie in cubulete potrivit de mari, peste carne se toarna uleiul si se pun condimentele pentru carne de pui, sare, piper. Carnea se lasa la marinat cateva ore la frigider, intr-o cutie cu capac, sau cel mai bine de pe o zi pe alta. Pe betisoarele pt frigarui am insirat: bucatele de carne de curcan, felii de slanina afumata, ceapa, ardei. Se prajesc pe gratar. Pofta buna!

Cozonac cu mac




Ingrediente:

  • 750 grame faina
  • 50 grame drojdie
  • 200 mililitri ulei
  • 1 bucata ou
  • 10 linguri zahar
  • 1 lingurita sare
  • 250 grame mac
  • 1 bucata lamaie
  • 1 cana lapte

Mod de preparare

Drojdia se dizolva in putin lapte cu zahar si se lasa 10 minute sa se umfle. Faina se amesteca cu drojdia, uleiul, zaharul, sarea, oul, laptele si se framanta un aluat elastic (aluatul se framanta pana cand se dezlipeste de mana). Aluatul se lasa la dospit 1 ora. Intre timp se prepara umplutura: macul se macina cu rasnita de cafea (eu adaug si cateva linguri de zahar in rasnita pentru a nu se lipi macul) si se amesteca cu zahar 6-10 linguri (dupa preferinta, in functie de cat va place de dulce), coaja rasa de la o lamaie si 2-3 linguri de lapte. Macul astfel preparat trebuie sa aibe consistenta unei creme pentru a se putea intinde pe aluat. Dupa ce si-a dublat volumul, aluatul se imparte in 3 parti. Fiecare parte se intinde in forma dreptunghiulara si se pune 1/3 din mac. Se ruleaza 3 cozonaci care se aseaza in tava unsa cu unt. Deasupra se ung cu ulei, folosind o pensula pentru uns. Cozonacul se unge cu unt topit sau ulei pt a nu se crapa in timpul coacerii. Cozonacii se coc la foc moderat aproximativ 30-40 de minute. Cand s-au copt se stropesc cu apa amestecata cu cateva linguri de zahar. Pofta buna !

Fasole in paine




















Ingrediente:

  • 500 g fasole uscata
  • 1 morcov
  • 1 ceapa
  • 500 g costita afumata
  • 2 linguri faina
  • sare, piper
  • 1 lingurita boia
  • 100 ml suc de rosii

Mod de preparare

Fasolea se lasa in apa peste noapte schimband apa o data. Apoi, cand se pune la fiert, se schimba apa de 2 ori. Dupa ce s-a schimbat apa si a doua oara, se adauga ceapa tocata marunt, morcovul taiat cubulete mici, boiaua, costita afumata taiata bucati si se lasa la fiert la foc mic pana ce fasolea este fiarta. Cand fasolea este gata si costita fiarta, se adauga sare, piper ( am adaugat si condimente pentru fasole uscata) si faina amestecata cu bulionul. Pofta buna!

Pui la rotisor



Ingrediente:

  • 1 pui intreg
  • 100 ml ulei
  • sare, piper dupa gust
  • condimente pentru pui
  • tarhon

Mod de preparare

Puiul se spala bine si se lasa la scurs. Se amesteca uleiul cu condimentele pentru pui, sare, piper si o lingurita de tarhon (tarhonul va da un gust deosebit carnii ) si cu ajutorul unei pensule de bucatarie se unge puiul cu compozitia obtinuta. Se frige puiul condimentat la rotisor. Un pui de 1,5 kg am lasat 60 de minute la rotisor. Noi am servit puiul cu cartofi prajiti si salata de varza. Pofta buna!

Crema de branza



Ingrediente:

  • 400 g branza proaspata de vaci
  • 1 ceapa
  • 1 tub branza topita
  • 1 lingurita chimen macinat
  • sare, piper
  • 1 lingurita boia

Mod de preparare

Branza se sfarma cu mixerul pana ce devine cremoasa, apoi se adauga branza topita si se mixeaza in continuare. Adaugam ceapa data pe razatoarea mica si condimentele: sare si piper dupa gust, chimen macinat si boia dulce. Se adauga boia pentru ca pasta de branza sa aibe o culoare portocalie, iar chimenul va da un gust deosebit. Eu am folosit crema de branza pentru a umple felii de sunca presata, am uns sunca presata si am rulat (s-a lipit foarte bine ) sau se poate servi pur si simplu unsa pe paine. In limba maghiara crema de branza se numeste "korozott" Pofta buna!

Tort de Craciun 2009



















Ingrediente:

  • 6 oua
  • 11 linguri zahar
  • 11 linguri faina
  • 5 linguri apa
  • 1/2 praf de copt
  • 600 ml frisca lichida
  • iaurt de fructe (150 g)
  • 250 g branza de vaci
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • fructe pt ornat

Mod de preparare

Dupa masa imbelsugata de Craciun ne-a cazut bine un tort cu crema pufoasa si deloc gretoasa. Incepem cu blatul: albusurile se bat spuma tare, se adauga 5 linguri de apa si zaharul si se mixeaza pana ce se topeste zaharul. Adaugam galbenusurile, faina si praful de copt. Se coace blatul in tava unsa cu unt si tapetata cu faina . Cand s-a racit blatul se taie in 3. Crema de branza: branza de vaci se mixeaza bine cu zaharul vanilat, apoi se adauga 200 ml frisca si se mixeaza in continuare pana se obtine o crema fina si destul de tare ( la aceasta operatiune am folosit blenderul, astfel zaharul s-a topit mult mai repede). Crema de fructe: 200 ml frisca se mixeaza cu iaurtul de fructe, se va obtine o crema tare. Am folosit un iaurt de capsuni, crema a iesit roz deschis. Mai intai am folosit crema de branza, pe urma crema de fructe. Am ornat tortul cu restul de 200 ml frisca si fructe: felii de kiwi, mandarine si lamaie. Tortul a fost un real succes.

Bilute de biscuiti cu ciocolata



Ingrediente:
  • 1 kg biscuiti
  • 250 g zahar
  • 250 g unt
  • 1 cana lapte
  • 1 esenta de rom
  • 100 g ciocolata neagra
  • 3 linguri cacao
  • 3 linguri dulceata
Mod de preparare
Biscuitii se dau prin masina de tocat carne. Intr-o cratita se pun: untul, cacaoua, zaharul, laptele si ciocolata. Se pun la foc pana se topesc si crema incepe sa fiarba. Atunci se toarna peste biscuiti, se pune si esenta de rom si dulceata, se amesteca bine si se incepe modelarea gombotilor. Se foloseste dulceata acrisoara, eu am avut de macese si desertul a iesit foarte bun. Crema nu este lipicioasa si bilutele se intaresc daca stau putin la rece. Bilutele se pot rostogoli prin nuca de cocos. In pasta de biscuiti se poate adauga visinata si in mijloc se pot pune visine din compot.


Vin fiert




Ingrediente:

  • 500 ml vin
  • zahar
  • cuisoare
  • scortisoara

Mod de preparare

Se pune vinul la fiert impreuna cu 2 linguri de zahar, 5-6 cuisoare si cateva bucati de scortisoara ( sau o lingurita daca aveti scortisoara macinata). De fapt toate ingredientele se pun dupa preferinta. Cand vinul incepe sa fiarba, se ia de pe foc si se serveste vinul fierbinte. Pentru o aroma deosebita se pot adauga si cateva felii de portocale impreuna cu coaja. Se poate folosi si mixul de condimente, eu am avut de la Kotanyi. Plicul contine : zahar, extract de limeta, scortisoara, cuisoare, ghimbir, vanilina si este suficient pentru 1000 ml de vin. De preferinta se foloseste vin rosu sec.

Tuica fiarta













Ingrediente:

  • 200 ml tuica
  • piper boabe
  • coaja de lamaie
  • cuisoare

Mod de preparare

Tuica se pune la foc mic impreuna cu condimentele: cateva boabe de piper, coaja de lamaie si 4-5 cuisoare intregi. Cand incepe sa fiarba se opreste focul si se acopera cu un capac, se mai lasa 2-3 minute.

Se poate folosi si mixul de condimente de la Kotanyi (probabil ca exista si de la alta firma, insa eu am avut de la aceasta firma si am fost foarte multumita).

Plicul contine: cuisoare, coaja de lamaie si boabe de piper, si este suficient pentru 750 ml de tuica.